Guide: Hur du väljer vin till julmaten

17 dec. 2024

Ja, det går utmärkt att dricka vin till julmaten!

Julen närmar sig och vad passar då inte bättre än att vi delar med oss av vintips till julmaten. Det traditionella och vanligaste dryckesvalet till julmaten är julöl, julmust och kryddat brännvin. Men många föredrar att låta julbordets läckerheter ackompanjeras av vin. Det svenska julbordet består av sju delar eller “turer” som dessutom ska intas i rätt ordning; Vi går igenom dem nedan och hur du ska tänka när du väljer vin till de olika delarna som julbordet består av samt delar med oss av några receptförslag i samarbete med Matlagerskan.

Tur 1 – Sillen 

Det kan vara svårt att hitta ett lämpligt vin till sill- och strömmingsrätter, orsaken till det är att sill innehåller både sötma och syra tack vare inläggningen, samt sälta och den femte smaken umami. En riesling med balanserad restsötma till de lite krämiga sillsorterna funkar därför utmärkt. Servera Kloster Eberbach Riesling Kabinett riktigt svalt, den friska syran och härliga sötman sammanstrålar fint med sältan och umami-tonerna i sillen.

Länk till vinet på Systembolaget: Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2023,  nr 5810, 129 kr 

Tur 2 – Laxen

Riesling är alltid ett utmärkt val till julbordet och är lika god att servera till laxen, syran i vinet kommer att balansera upp de feta fiskarna väl. I samarbete med Matlagerskan presenterar vi en variant på gravad lax till julbordet som sammanstrålar utmärkt till Kloster Eberbach Riesling Kabinett – Saffran- och chiligravad lax med citrus- och fänkålssallad.

Länk till receptet: Saffran- och chiligravad lax med citrus- och fänkålssallad

Länk till vinet på Systembolaget: Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2023,  nr 5810, 129 kr 

Tur 3 – Kallskuret

Till det kallskurna på julbordet passar det utmärkt att matcha med mjuka och fruktiga röda viner. Här är korvar och den obligatoriska julskinkan starka favoriter, men du hittar också kalvsylta och leverpastej med mera. Vi bjuder på ett recept på en härligt frasigt panerad julskinka med god smak av cidervinägersenap och granskott. Kombineras till fördel till Segredos de São Miguel. Ett medelfylligt, mjukt, fruktigt och kryddigt rött vin som också är ekologiskt.

Länk till receptet: Panko- och cidervinägersenap griljerad skinka med gransblomsdressing på rågbröd 

Länk till vinet på Systembolaget: Segredos de São Miguel Organic 2023, nr 2603, 99 kr 

Tur 4 – Varma rätter

Nu är det dags för den varma maten att göra entré. Här avnjuter man bland annat köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, Janssons frestelse, rödkål, grönkål och lutfisken. Här kan man fortsätta med samma vin som till det kallskurna, men du kan även gå upp lite i fyllighet om du vill, som till exempel en Ripasso eller Amarone. Amarone har på senare år blivit en riktigt snackis att servera till Janssons frestelse och det är verkligen inte fel. Tanninerna och sötman i Amaronen balanserar fetman och sältan i Janssons frestelsen helt fantastiskt. Zenato gör både en fantastisk Ripassa och Amarone. Serverar du lutfisk på julbordet kan du dock gå tillbaka till de vita vinerna du serverat tidigare.  Nedan hittar du recept på de bästa julköttbullarna med ansjovis och örter som serveras med vitlöksrostad brysselkål.

Länk till receptet: Julköttbullar med ansjovis och örter

Länk till vinet på Systembolaget: Segredos de São Miguel Organic 2023, nr 2603, 99 kr 

Tur 5 – Ost

Ost på julbordet kan variera, både i dess form och smak. Det finns några som tycker att cheddar är riktigt god och är väl den mest klassiska osten till jul, men likaväl är ädelost och stilton omtyckta inslag. Här finns det oändligt många valmöjligheter av vin till ostarna och allt från champagne till portvin borde stå på inköpslistan för att ackompanjera denna fantastiska tur på julbordet. Vi har valt att matcha portvin med paj på långlagrad prästost i krustader, toppade med kolaglaserade fikon. Vinet är sött och smakrikt och passar därför bäst till smakrika ostar. Här balanserar sötman i vinet smakrikedomen och sältan i prästosten väldigt fint.

Länk till receptet: Paj med långlagrad prästost i krustader

Länk till vinet på Systembolaget: Churchill’s Late Bottled Vintage, 2019, Finns både på halv- och helflaska, nr 8016, 139 kr | 239 kr

Tur 6 och 7 – Desserter och julgodis

Nu är det dags för de sista turerna som är en fröjd för gottegrisen. Här behöver man utan tvekan ett sött vin. Här passar återigen portvinet jättefint till chokladbitarna, eller så väljer du ett ädelrötat vin som Château La Rame till saffranskakan, knäcken eller till ljuvliga päron med juliga smaker som vi delar receptet till här nedan.

Länk till receptet: Riesling- och saffranskokta päron, lättvispad grädde med citron och kardemummaflarn 

Länk till vinet på Systembolaget: Château La Rame, nr 7962, 139 kr