Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan
Ljuvliga päron med juliga smaker! Kombineras med fördel till ett knäckigt sött vin som Château La Rame Sainte-Croix-Du-Mont. Nr 7962, 119 kr.
Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan
Ljuvliga päron med juliga smaker! Kombineras med fördel till ett knäckigt sött vin som Château La Rame Sainte-Croix-Du-Mont. Nr 7962, 119 kr.
4–6 st
fasta, syrliga päron
5 dl
Riesling (t.ex. Kloster Eberbach Spätelse)
2 dl
vatten
1,5 dl
socker
0,5 g
saffran
1
vaniljstång – delad
150 g
smör
0,5 dl
mörk sirap
0,5 dl
mjölk
2 dl
socker
2 dl
vetemjöl
2 dl
havregryn
2 tsk
nystött kardemumma
4 dl
vispgrädde
5
droppar citronolja
Gör så här:
Koka upp lagen med vin, vatten, socker och kryddor. Skala päronen och skär av lite i botten så de står stabilt. Sänk ner dem i lagen och koka/sjud i ca 30 min eller tills de är mjuka. Låt päronen svalna i lagen. Koka ner ca hälften av den smakrika lagen till en sirap till serveringen.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smör och sirap i en kastrull och koka ihop. Rör ner mjölk, socker, vetemjöl samt havregryn samt nystött kardemumma och låt blandningen svälla i 15 min innan smeten klickas ut med tesked på plåtar med ordentligt mellanrum. Grädda flarnen 6–7 minuter tills de flutit ut och fått färg. Stansa ut hål i mitten av flarnen precis när du tagit ut dem ur ugnen om du vill kunna sätta flarnet på päronet.
Vispa grädden med citronolja tills mjuka toppas formas – den ska absolut inte vara hårdvispad.
Servera allt tillsammans!