Gör så här:
Koka upp lagen med vin, vatten, socker och kryddor. Skala päronen och skär av lite i botten så de står stabilt. Sänk ner dem i lagen och koka/sjud i ca 30 min eller tills de är mjuka. Låt päronen svalna i lagen. Koka ner ca hälften av den smakrika lagen till en sirap till serveringen.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smör och sirap i en kastrull och koka ihop. Rör ner mjölk, socker, vetemjöl samt havregryn samt nystött kardemumma och låt blandningen svälla i 15 min innan smeten klickas ut med tesked på plåtar med ordentligt mellanrum. Grädda flarnen 6–7 minuter tills de flutit ut och fått färg. Stansa ut hål i mitten av flarnen precis när du tagit ut dem ur ugnen om du vill kunna sätta flarnet på päronet.
Vispa grädden med citronolja tills mjuka toppas formas – den ska absolut inte vara hårdvispad.
Servera allt tillsammans!