Riesling/saffranskokta päron med lättvispad grädde med citron och kardemummaflarn

Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan

Ljuvliga päron med juliga smaker! Kombineras med fördel till ett knäckigt sött vin som Château La Rame Sainte-Croix-Du-Mont. Nr 7962, 119 kr.

Riesling-saffranskokta päron-Chateau-La-Rame-Provinum

Ingredienser

  • 4–6 st 

    fasta, syrliga päron

  • 5 dl

    Riesling (t.ex. Kloster Eberbach Spätelse)

  • 2 dl

    vatten

  • 1,5 dl

    socker

  • 0,5 g

    saffran

  • 1

    vaniljstång – delad

  • Kardemummaflarn:
  • 150 g

    smör

  • 0,5 dl

    mörk sirap

  • 0,5 dl

    mjölk

  • 2 dl

    socker

  • 2 dl

    vetemjöl

  • 2 dl

    havregryn

  • 2 tsk

    nystött kardemumma

  • 4 dl

    vispgrädde

  • 5

    droppar citronolja

Gör så här

Gör så här:

Koka upp lagen med vin, vatten, socker och kryddor. Skala päronen och skär av lite i botten så de står stabilt. Sänk ner dem i lagen och koka/sjud i ca 30 min eller tills de är mjuka. Låt päronen svalna i lagen. Koka ner ca hälften av den smakrika lagen till en sirap till serveringen.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smör och sirap i en kastrull och koka ihop. Rör ner mjölk, socker, vetemjöl samt havregryn samt nystött kardemumma och låt blandningen svälla i 15 min innan smeten klickas ut med tesked på plåtar med ordentligt mellanrum. Grädda flarnen 6–7 minuter tills de flutit ut och fått färg. Stansa ut hål i mitten av flarnen precis när du tagit ut dem ur ugnen om du vill kunna sätta flarnet på päronet.

Vispa grädden med citronolja tills mjuka toppas formas – den ska absolut inte vara hårdvispad.

Servera allt tillsammans!