Saffran/chiligravad lax med citrus- och fänkålssallad

Recept framtaget av Matlagerskan

Visste du att riesling är ett utmärkt val till julbordet? Allra helst med tydlig restsötma och som serveras riktigt svalt. Här är en variant på gravad lax till julbordet som sammanstrålar utmärkt till Kloster Eberbach Riesling Kabinett som med sin friska syra och härliga sötma funkar fint med det feta i laxen, sältan och umamitonerna från kryddningen.

Recept -saffran-chiligravad-lax-provinum

Ingredienser

  • 800 g

    laxfilé med skinn

  • 1 g

    saffran

  • 10 st

    sichuanpeppar (korn)

  • 1

    stjärnanis

  • 1 tsk

    milda chiliflakes

  • 2 msk

    salt

  • 0,5 dl

    socker

  • Sallad:
  • 1 stor

    fänkål – tunt skivad

  • 1

    grönt syrligt äpple – tunt skivat

  • 1

    apelsin – filéad

  • 0,5

    lime – zest och juice

  • 1 kruka

    koriander

  • 1 nypa

    salt

  • 1 msk

    olivolja

Gör så här

Gör så här:

  • Skölj av och torka laxen.
  • Mortla saffran ihop med sichuanpeppar och stjärnanis till storlek som grovmalen peppar, tillsätt chili, salt och socker.
  • Gnid in laxens köttsida med kryddblandningen, plasta noggrant och ställ i kylen minst ett dygn innan servering – gärna med en tyngd på.
  • Blanda fänkål, äpple, apelsin och lime i en skål, låt gärna stå svalt en stund innan koriander, salt o olivolja blandas i.
  • Skiva laxen tunt och servera med salladen.

Smaklig måltid!