Bästa julköttbullarna med ansjovis och örter – serveras med vitlöksrostad brysselkål. Kombineras till fördel med ett medelfylligt, fruktigt och kryddigt rött vin som Segredos de São Miguel Organic.
Recept framtaget av Matlagerskan
Bästa julköttbullarna med ansjovis och örter – serveras med vitlöksrostad brysselkål. Kombineras till fördel med ett medelfylligt, fruktigt och kryddigt rött vin som Segredos de São Miguel Organic.
Recept framtaget av Matlagerskan
1 kg
blandfärs
0,75 dl
ströbröd
1
stor riven gul lök
2 dl
standardmjölk
2 dl
riven lagrad ost t.ex. Prästost
1 dl
hackad persilja
0,5 dl
hackad dill
1 tsk
nymalen svartpeppar
1 burk
finhackad ansjovis (125 g)
1 tsk
salt
smör till stekning
500 g
brysselkål
3
vitlöksklyftor
2 msk
olja
2 msk
smält eller flytande smör
salt och svartpeppar
Gör så här:
Blanda ströbröd och riven lök med mjölken och låt stå 10 minuter. Vänd ner ost, örter, kryddor och hackad ansjovis (med lag). Vänd till sist ner färsen och blanda väl till en smet. Blöt händerna och rulla till bollar – stek köttbullarna i smör i omgångar.
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och rengör brysselkålen, lägg ut på en plåt och blanda väl med olja, smör, vitlök samt salt och peppar. Rosta i ugnen till gyllne färg – ca 20 min.
Tips! Rulla köttbullar och lägg ut på en plåt – tillaga ca 10 min på 190 grader – låt svalna och frys in. Stek i smör till fin färg innan servering.