Midsommartips – mat & dryck i kombination!

13 juni 2024

Midsommarmeny

En av våra mest älskade traditioner står för dörren med dans runt stången och väldukade bord. Midsommar ses av många som ett startskott för sommaren och den förknippas oftast med ljusa och sena nätter. Vi har tagit fram ett gäng recept som passar på midsommarbordet i samarbete med @matlagerskan och tipsar om hur man förhöjer maten med den rätta drycken.

 

Matjessill på fat med färskpotatis

recept-matjessill-färskpotatis-provinum-gastronomi

Till midsommarbordet där smårätter som både sill, lax och ägg oftast serveras finns det alltid plats för en riesling. Här delar vi ett recept på matjesill med färskpotatis, ägg, rädisor, rödlök, creme fraiche, rom och dill toppat med brynt misosmör. En klassisk tallrik med liten touch av umami.

Länk till receptet! 

En halvtorr riesling är generellt ett bra val till varierade sillinläggningar. Här har vi valt att matcha receptet ovan med en halvtorr riesling från Kloster Eberbach där härlig frisk syra och naturlig sötma ger en fin balans och matchar syran, sötman och umamin i denna rätt på ett ypperligt sätt.

Länk till vinet! 

 

 

Grillad laxsida med honung och chili

recept-grillad-laxsida-provinum

Serveras tillsammans med krämig färskpotatissallad med äpple, citron och dill. Lax är ett klassikst tillbehör på bordet och här passar det att servera både tillsammans med en frisk och elegant champagne med mycket mineralitet och syra eller till en halvtrorr riesling. Beroende på chilins hetta passar det sistnämda alternativet bättre om den är åt det starkare hållet.

Länk till receptet!

Champagne till mat förhöjer upplevelsen och funkar faktiskt utmärkt till det mesta. Palmer & Co La Réserve är en frisk och elegant champagne som bjuder på en krämig textur och inslag av gula äpplen, kex, gräddnougat och citrustoner som levererar hög kvalitet, lång smak och en fin mousse.

Länk till champagnen! 

 

 

Jordgubbstårta

Jordgubbstarta-recept-provinum

Liten jordgubbstårta med kardemummabotten, lemon curd och cream cheese frosting. Toppad med färska jordgubbar.

Länk till receptet! 

En tumregel när man väljer vin till söta rätter är att de nästan alltid behöver söta viner. Helst bör vinet vara sötare än rätten, annars tar desserten över och vinet upplevs inte så sött. Serverar man ett torrt, fruktigt vin till en söt servering riskerar vi att upplevelsen av vinet och hela kombinationen blir syrlig och besk. Här har vi däför valt att matcha jordgubbstårtan med Château La Rame. Ett fynd från Saint-Croix-du-mont med en ren och läckert knäckig semillon-frukt och fin uppbackande syra som bryter upp den sötmogna frukten som går åt apelsin – och aprikosmarmelad, samt en balanserad fatkryddighet.

Länk till vinet!

 

Glad midsommar!