Jordgubbstårta

Recept skapat av @matlagerskan

Liten jordgubbstårta med kardemummabotten, lemon curd och cream cheese frosting. Toppad med färska jordgubbar.

Matcha med Château La Rame. Ett fynd från Saint-Croix-du-mont med en ren och läckert knäckig semillon-frukt och fin uppbackande syra som bryter upp den sötmogna frukten som går åt apelsin – och aprikosmarmelad, samt en balanserad fatkryddighet. Nr 7962, 139 kr 

 

Gå med i Gastronomiklubben här!

 

Jordgubbstarta-recept-provinum

Ingredienser

  • Tårtbotten:
  • 2

    små ägg

  • 1,75 dl

    socker

  • 1,5 dl

    vetemjöl

  • 1 dl

    potatismjöl

  • 1,5 tsk

    bakpulver

  • 0,75 dl

    hett vatten

  • 1

    nypa salt

  • 1 tsk

    mortlad kardemumma

  • 0,5 tsk

    nymalen svartpeppar

  • Frosting:
  • 100 g

    smör – rumstempererat

  • 4 dl

    florsocker

  • 175 g

    färskost

  • 2 msk

    citronjuice

  • 1 tsk

    citronzest

  • 0,5 dl

    mixade färska jordgubbar

  • 2 krm

    vaniljpulver

  • 1 tsk

    rödbetspulver (ger den intensiva färgen, kan bytas ut mot kvalitativa ätbara färger såsom gelefärg/ pastafärg)

  • Fyllning/topping:
  • 1,5 dl

    lemoncurd

  • 1,5 l

    färska jordgubbar

Gör så här

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, smörj och mjöla en form med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Rör ihop mjöl och bakpulver och sikta ner i den fluffiga äggblandningen och rör till en jämn smet.

Häll över smeten i formen och grädda ca 25 minuter – kontrollera att den är klar med en sticka. Låt kakan svalna helt innan den skärs till tre bottnar.

Vispa det rumstempererade smöret med florsockret tills det blir ljust och fluffigt. Vispa snabbt ner färskost, citron, mixade jordgubbar, vanilj samt rödbetspulver eller gelefärg/pastafärg (för den intensiva färgen på tårtan), till en jämn frosting. Lägg i spritspåse i kylen en stund. Rödbetspulver finns att köpa hos Werners Gourmetservice eller i hälsokostbutiker. Gelefärg/ pastafärg går att hitta i välsorterade köksbutiker eller t.ex. Panduro.

Mosa hälften av jordgubbarna med lemon curd.

Spritsa en liten sarg av frosting på 2 av bottnarna och lägg jordgubbsmos i mitten, montera ihop bottnarna med ”locket” ovanpå och spritsa sedan med frostingen – spackla ut frostingen med en spatel och toppa med massor av jordgubbar.

Klart att servera!