Prophet’s Rock är tillbaka!

19 feb. 2024

Viner i världsklass från Nya Zeelands södra ö. När Prophet’s Rock grundades 1999 letade de efter de allra mest unika lägena i Central Otago. De slog sig ner i Bendigo precis vid floden Clutha River mellan Wanaka och Cromwell. Här är landskapet häpnadsväckande vackert och nästan dramatiskt med bergsluttningar och krökande floder med kristallklart vatten. Jordmånen varierar mellan de olika vingårdarna och består oftast av olika delar av skiffer, grus, lera och krita.

Vinmakare Paul Pujol är inspirerad av de klassiska franska vinregionerna. Efter att han var med och arbetade under skörden hos Domaine Comte Georges de Vogüé i Chambolle 2009 förändrades hans sätt att se på vinets väg från druva till flaska. Han insåg att det svåraste för en vinmakare är att stå bredvid, utan att ingripa och enbart låta vinifieringen ske på egen hand. Från att tidigare ha ägnat sig åt pigéage flera gånger per dag drog han ner det till enbart någon enstaka gång under hela fermentationen. På några år utvecklades Prophet’s Rocks vinmakning mycket och gick ifrån den nyazeeländska trenden med extraherade viner och tydliga fattoner till uttrycksfulla, livliga och personliga viner.

 

pr_cuvee-aux-antipodes-nv-provinum

Webblansering 22 februari 2024 – Cuvée Aux Antipodes Pinot noir 2020

Cuvée Aux Antipodes är ett möte mellan två vinmakare från två olika världsdelar, Paul Pujol och François Mille. Pinot noir-druvorna i detta vin kommer från en liten del av Home vineyard i Benedigo. I vineriet avstjälkas druvorna och vinifieras före lagring på franska ekfat i 17 månader, varav en tredjedel är nya ekfat. Resultatet är ett elegant och aromatiskt vin med inslag av färsk körsbärsfrukt med precision och djup mineralitet.

nr 92046, 1001 kr, 60 flaskor

 

 

Rocky-Point-Pinot-noir-2022-Prophet’s-Rock-provinum

Tillfälligt sortiment 22 mars 2024 – Prophet’s Rock Rocky Point Pinot noir 2022

Rocky Point Pinot noir tillverkas av handskördade druvor från två vingårdar i Bendigo och Pisa. Den huvudsakliga källan är Rocky Point Vineyard i Bendigo. Jordmånen i vingårdarna består främst av en blandning av krita och lera.
I vineriet krossas och vinifieras druvorna i öppna tankar samt lagras därefter 10 månader på franska ekfat varav 15% nya. Vinet bjuder på elegans och samtidigt en vacker solmogen frukt och finstämd mineralitet.

nr 92494, 299 kr, 2 400 flaskor

Läs mer om vinerna och producenten här!