När firas Champagnens dag?

27 okt. 2023

Det råder stor förvirring i vinvärlden kring när Champagnes dag firas och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda?

När firas Champagnes dag?

Ja, det är frågan som får vinälskare världen över att enas i förvirring. Men hur kommer det sig egentligen att det inte råder konsensus?

Den tredje fredagen i oktober utsågs till ”internationella champagnedagen” av den australiensiska vinpersonligheten Jayne Powell. Kuriosa: Sedan hon varumärkesregistrerade sitt arbetsnamn ”Champagne Jayne®” har hon varit i konflikt med Champagnes officiella intresseorganisation CIVC (Comité Interprofessionnel du vin de Champagne) som inte uppskattat att man använder det – inom EU skyddade begreppet – ”champagne”.

Den officiella, eller ”äkta”, champagnedagen (även kallad ”Champagnens Dag – World Champagne Day”) firas den fjärde fredagen i oktober för att uppmärksamma ett av världens mest älskade mousserande viner. Dagen har firats sedan 2009 och är ett samarbete mellan CIVC och den kaliforniska professorn Chris Oggenfuss

Fira Champagnens dag med en skål!

Oavsett vilken dag du väljer att fira champagnedagen, eller om du firar vid båda tillfällena så gör du det bäst med champagne från någon av våra producenter Charles Heidsieck, Palmer eller Bonnaire.

Charles Heidsieck Brut Réserve MV 
Nr  7752201,  539 kr

Palmer Brut Réserve
Nr 7372, 369 kr

Bonnaire Blanc de Blancs Brut Nature (beställningssortiment)
Nr 74888, 499 kr