Voatsaperifery- och rödbetsgravad lax med granbarrsylt på fröknäcke

Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan

En mångsidig rätt som passar lika bra på julbordet som till adventsfika eller glöggmingel. För en perfekt kombination, servera tillsammans med ett halvtorrt vin med frisk syra som Kloster Eberbach Riesling Kabinett. Art. Nr: 5810 | 129 kr

Recept-gastronomi-provinum-vinhandel-Voatsaperifery-och-rodbetsgravad-lax-med-granbarrsylt-pa-froknacke

Ingredienser

  • 400 g

    lax av god kvalitet

  • 0,75 dl

    salt

  • 0,75 dl

    socker

  • 2 dl

    grovt riven rödbeta

  • 1 ask

    färskost

  • 1 pkt

    fröknäcke

  • 1 burk

    Granbarrsylt

  • Örter eller skott

Gör så här

Gör så här:

Se till att laxbiten är fri från skinn och putsad. Blanda salt och socker. Lägg ett lager av socker/salt i botten av en form och lägg laxbiten ovanpå. Lägg ytterligare ett lager av socker/salt ovanpå laxen. Täck alltsammans med riven rödbeta. Plasta in och ställ laxen kallt – gärna med en tyngd ovanpå i ca 2 dygn.

Ta bort rödbeta samt salt/socker från laxbiten. Skär laxen i tunna skivor och servera på fröknäcke med färskost och granbarrsylt som en mingelrätt eller del av ett julbord/buffé.

Produkter använda i receptet från Werners Gourmetservice: