Västerbottenpaj

Recept skapat av @matlagerskan

Att skaldjur och sauvignon blanc passar ihop är ingen hemlighet. Än bättre om vinet kommer från Pouilly-Fumé i Loiredalen som med sina djupa kalkrika jordar ger vinerna en kristallklar fräschör och djup mineraliet. Servera till denna lyxiga paj toppad med handskalade räkor, havskräftor, stenbitsrom, dill och creme fraiche. Fournier Pouilly-Fumé, Les Deux Cailloux, 2022, nr 2227, 239 kr

 

 

 

 

 

recept-västerbottenpaj-kräftskiva

Ingredienser

  • 1

    pajskal 24 cm i diameter (av färdig deg eller din egen)

  • Fyllning:
  • 300 g

    riven Västerbottensost

  • 3 st

    ägg

  • 3 dl

    vispgrädde

  • 1 nypa

    riven muskot

  • 1 nypa

    salt

  • 0,5 tsk

    nymalen svartpeppar

  • Topping:
  • 4 dl

    skalade räkor

  • 2–3 msk

    stenbitsrom

  • 2 dl

    cremefraiche

  • 1 knippe

    dill

  • 1

    dillkrona

Gör så här

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa upp äggen något och rör sedan ner ost, grädde och kryddor. Häll fyllningen i pajskalet – se till att osten fördelas jämnt. Grädda i ca 20 minuter tills fyllningen blivit fast.

Låt pajen svalna helt innan den toppas med ett lager cremefraiche, räkor, stenbitsrom och vacker dill. Servera ljummen eller kall.

Smaklig måltid!