En sats räcker till ca 15 nigiri och 2 makirullar, cirka 15-20 st
Koka riset
Skölj riset noggrant 5 gånger. Tillsätt 4 dl vatten – koka upp och sätt på lägsta värme i 15 minuter. Låt sedan riset stå med lock 10 minuter. Lägg ut det varma riset på en tallrik eller bricka och häll över en blandning av risvinäger och mirin. Sätt plastfolie över riset och låt det svalna i rumstemperatur.
Nigiri
Fukta händerna och forma små spolformade risbollar – de ska hålla ihop men inte vara kompakta. Stryk ytterst lite wasabi ovanpå och toppa sedan med en bit lax eller tonfisk och dekorera med rom och grönt.
Makirullar
Lägg ut en bambumatta (alt ett dubbelvikt ark av aluminiumfolie), lägg noriarket ovanpå och fördela ris över hela arket förutom 2–3 cm på ena sidan. Lägg på fyllningen i ena kanten i en linje – pensla kanten på arket med lite vatten och rulla ihop så tight du kan med hjälp av mattan. Skär 2 cm tjocka bitar med en fuktad kniv.
Till servering
Ljus soja
Wasabi
Gari
Wakame
Sesamfrön