Recept skapat av Matlagerskan
Kloster Eberbach Riesling Kabinett är det perfekta vinet till sushi. Vinets rena och krispiga toner lyfter fram smakerna i sushi och sashimi och den subtila restsötman möter det söta i riset.
Recept skapat av Matlagerskan
Kloster Eberbach Riesling Kabinett är det perfekta vinet till sushi. Vinets rena och krispiga toner lyfter fram smakerna i sushi och sashimi och den subtila restsötman möter det söta i riset.
4 dl
sushiris
3 msk
risvinäger
4 msk
mirin
250 g
fisk av sushikvalitet – t.ex. lax och tonfisk (frys och skär i tunns skivor
wasabipaste
forellrom
örter och skott
2 st
noriark
1 dl
skalade räkor
2 st
tunna gurkstavar
4
tunna strimlor av purjolök
srirachamajo
wasabi
En sats räcker till ca 15 nigiri och 2 makirullar, cirka 15-20 st
Skölj riset noggrant 5 gånger. Tillsätt 4 dl vatten – koka upp och sätt på lägsta värme i 15 minuter. Låt sedan riset stå med lock 10 minuter. Lägg ut det varma riset på en tallrik eller bricka och häll över en blandning av risvinäger och mirin. Sätt plastfolie över riset och låt det svalna i rumstemperatur.
Fukta händerna och forma små spolformade risbollar – de ska hålla ihop men inte vara kompakta. Stryk ytterst lite wasabi ovanpå och toppa sedan med en bit lax eller tonfisk och dekorera med rom och grönt.
Lägg ut en bambumatta (alt ett dubbelvikt ark av aluminiumfolie), lägg noriarket ovanpå och fördela ris över hela arket förutom 2–3 cm på ena sidan. Lägg på fyllningen i ena kanten i en linje – pensla kanten på arket med lite vatten och rulla ihop så tight du kan med hjälp av mattan. Skär 2 cm tjocka bitar med en fuktad kniv.
Ljus soja
Wasabi
Gari
Wakame
Sesamfrön