Sushi – Så här gör du egen sushi, nigiri och makirullar

Recept skapat av Matlagerskan

Kloster Eberbach Riesling Kabinett är det perfekta vinet till sushi. Vinets rena och krispiga toner lyfter fram smakerna i sushi och sashimi och den subtila restsötman möter det söta i riset. 

Du hittar vinet här på Systembolaget

riesling-sushi-eberbach

Ingredienser

  • Till riset
  • 4 dl

    sushiris

  • 3 msk

    risvinäger

  • 4 msk

    mirin

  • Till nigiri
  • 250 g

    fisk av sushikvalitet – t.ex. lax och tonfisk (frys och skär i tunns skivor

  • wasabipaste

  • forellrom

  • örter och skott

  • Till makirullar
  • 2 st

    noriark

  • 1 dl

    skalade räkor

  • 2 st

    tunna gurkstavar

  • 4

    tunna strimlor av purjolök

  • srirachamajo

  • wasabi

Gör så här

En sats räcker till ca 15 nigiri och 2 makirullar, cirka 15-20 st

Koka riset

Skölj riset noggrant 5 gånger. Tillsätt 4 dl vatten – koka upp och sätt på lägsta värme i 15 minuter. Låt sedan riset stå med lock 10 minuter. Lägg ut det varma riset på en tallrik eller bricka och häll över en blandning av risvinäger och mirin. Sätt plastfolie över riset och låt det svalna i rumstemperatur.

Nigiri

Fukta händerna och forma små spolformade risbollar – de ska hålla ihop men inte vara kompakta. Stryk ytterst lite wasabi ovanpå och toppa sedan med en bit lax eller tonfisk och dekorera med rom och grönt.

Makirullar

Lägg ut en bambumatta (alt ett dubbelvikt ark av aluminiumfolie), lägg noriarket ovanpå och fördela ris över hela arket förutom 2–3 cm på ena sidan. Lägg på fyllningen i ena kanten i en linje – pensla kanten på arket med lite vatten och rulla ihop så tight du kan med hjälp av mattan. Skär 2 cm tjocka bitar med en fuktad kniv.

Till servering

Ljus soja
Wasabi
Gari
Wakame
Sesamfrön