Sotad misolax på grillen – serveras med dressing på grillad citron och chili samt citrus/avocadosallad

En riktigt läcker sommarrätt med grillade toner, syra, sötma och fräschör. Perfekt att laga till många och en vacker servering på ett stort fat. Njut laxen med ett glas halvtorr riesling, Kloster Eberbach Kabinett finns i många av Systembolagets butiker.

Ingredienser

  • 600 gram

    laxfilé av god kvalitet

  • 1 msk

    ljus misopasta

  • 1/2 msk

    honung

  • 1 tsk

    gochujang (fermenterad chilipasta)

  • 1 tsk

    milda chiliflakes (tex gochugari)

  • 1 msk

    ljus soja

  • salt

  • Dressing
  • 2 st

    citroner

  • 2 st

    milda chilifrukter

  • 2 msk

    honung

  • 1/2 tsk

    goschujang

  • 1/2 tsk

    sesamolja

  • salt

  • Sallad
  • 3 st

    apelsiner

  • 3 st

    avocado

  • 1 st

    fänkål

  • 1 st

    liten silverlök- tunt skivad

  • 1 kruka

    thaibasilika

  • olivolja, salt

  • hackade pistagenötter om du vill toppa salladen

Gör så här

Gör så här:

Starta grillen (går också bra att använda en gasolbrännare).

Blanda miso, chili, soja och salt i en påse. Skär laxen i 4 portionsbitar (lättast i bitar men kan också grillas i hel bit) – lägg i marinaden. Låt ligga svalt minst en timme.

Skär ingredienserna till salladen och lägg på ett fat.

Torka av laxbitarna och grilla sedan på hög värme – använd ev. ett halster eller en bit folie för att slippa lax som fastnar i grillgallret. Laxen ska få ordentlig yta men får gärna ha lite rå kärna kvar i mitten (kan också tillagas på maxgrill högt upp i ugnen). Grilla citronerna (som kluvits) och chilin så de får ordentlig färg. Pressa ner citronjuicen i en skål, lägg i chili (ta ev. bort kärnorna), honung, gochujang och sesamolja och mixa grovt med stavmixer. Smaka av med salt.

Bryt ner laxen i grova bitar och toppa salladen med samt dressing och ev. lite crunch i form av pistagenötter. Servera och njut!