Smörstekt röding med saffransmörsås och bakad kål toppat med nässelpulver och regnbågsrom

Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan

En fyllig och god sås med saffran passar utmärkt till röding. Kombineras med fördel tillsammans med en Champagne i fylligare och smakrikare stil med frisk syra. Exempelvis Palmer & Co Vintage 2016. Artnr: 7867

Smörstekt röding med saffransmörsås och bakad kål toppat med nässelpulver och regnbågsrom

Ingredienser

  • 4

    portionsbitar röding (ca 150 g var)

  • 25 g

    smör

  • Salt och peppar

  • Smörsås:
  • 1

    stor schalottenlök – finhackad

  • 0,5 g

    saffran

  • 1,5 msk

    vitvinsvinäger

  • 2 dl

    vitt vin

  • 0,5 dl

    grädde

  • 0,5 dl

    hummerfond

  • 175 - 200 g

    smör

  • Salt och vitpeppar

  • 1

    spetskål

  • Smör

  • Salt och peppar

  • Till servering:
  • Nässelpulver

  • Regnbågsrom

  • Ev. dillkronor eller dill

Gör så här

Recept för 4 personer

Gör så här:

Koka upp vinäger, vin, lök och saffran – låt reducera ner till hälften. Tillsätt grädde och fond och låt koka ihop under några minuter. Tillsätt smöret i klickar under kraftig vispning tills såsen tjocknar och är helt slät – låt stå på låg temp. tills servering.

Sätt ugnen på 220 grader. Dela spetskålen i 4 klyftor och lägg på en plåt, hyvla på smör och salta och peppra ordentligt och tillaga i ca 20 minuter i ugnen.

Hetta upp en stekpanna med smör, lägg i rödingen med skinnsidan ner, salt och peppra och stek sedan tills värmen gått igenom ca hälften av fiskens tjocklek – sätt in i ugnen på eftervärmen från kålen ett par minuter – det ska fortfarande finnas lite kärna i fisken.

Lägg gärna upp i en djup tallrik eller vid skål så såsen kommer till som rätt – börja med kålen, fisken, såsen och toppa med rom, dill och pudra över lite nässelpulver som ger en djup, grön smak som lyfter anrättningen ytterligare ett snäpp.