En fyllig och god sås med saffran passar utmärkt till röding. Kombineras med fördel tillsammans med en Champagne i fylligare och smakrikare stil med frisk syra. Exempelvis Palmer & Co Vintage 2016. Artnr: 7867
Recept av @matlagerskan
En fyllig och god sås med saffran passar utmärkt till röding. Kombineras med fördel tillsammans med en Champagne i fylligare och smakrikare stil med frisk syra. Exempelvis Palmer & Co Vintage 2016. Artnr: 7867
Recept av @matlagerskan
4
portionsbitar röding (ca 150 g var)
25 g
smör
salt och peppar
1
stor schalottenlök – finhackad
0,5 g
saffran
1,5 msk
vitvinsvinäger
2 dl
vitt vin
0,5 dl
grädde
0,5 dl
hummerfond
175 - 200 g
smör
1
spetskål
smör
salt och peppar
nässelpulver
regnbågsrom
ev. dillkronor eller dill
Recept för 4 personer
Gör så här:
Koka upp vinäger, vin, lök och saffran – låt reducera ner till hälften. Tillsätt grädde och fond och låt koka ihop under några minuter. Tillsätt smöret i klickar under kraftig vispning tills såsen tjocknar och är helt slät – låt stå på låg temp. tills servering.
Sätt ugnen på 220 grader. Dela spetskålen i 4 klyftor och lägg på en plåt, hyvla på smör och salta och peppra ordentligt och tillaga i ca 20 minuter i ugnen.
Hetta upp en stekpanna med smör, lägg i rödingen med skinnsidan ner, salt och peppra och stek sedan tills värmen gått igenom ca hälften av fiskens tjocklek – sätt in i ugnen på eftervärmen från kålen ett par minuter – det ska fortfarande finnas lite kärna i fisken.
Lägg gärna upp i en djup tallrik eller vid skål så såsen kommer till som rätt – börja med kålen, fisken, såsen och toppa med rom, dill och pudra över lite nässelpulver som ger en djup, grön smak som lyfter anrättningen ytterligare ett snäpp.
Smaklig måltid!