Sillrecept med twist

Sushihandrolls – Temaki med chili/rödbetsill, sushiris, pepparotskräm, mikrogrönt och rostade sesamfrön.

Recept skapat av @matlagerskan

Ingredienser

  • Recept för 4 personer
  • Ca 400 g

    färdig inläggningssill i lag

  • 3

    små kokta rödbetor

  • 1–2 st

    grön chili – medelstark

  • 5

    lätt krossade Sancho pepparkorn (eller vanlig svartpeppar) (Werners)

  • 2 dl

    sushiris – koka enligt instruktioner

  • 2 msk

    risvinäger (Risberg)

  • 1 msk

    socker

  • 2 msk

    vatten

  • 0,5 dl

    svarta sesamfrön

  • 0,5 dl

    vita sesamfrön

  • 1 tsk

    ramslökssalt (eller vanligt salt)

  • 0,5 dl

    majonnäs

  • 2 msk

    crèmefraiche

  • 2 msk

    finriven pepparrot

  • 1

    nypa salt

  • Mikrogrönt

  • Morot – fint strimlad (gärna lila)

  • 12

    nori ark (tunn ark av alger)

Gör så här

Gör så här:

Skiva rödbetor och chili, lägg tillsammans med de delade sillfiléerna i en glasburk. Lägg i Sancho peppar och slå över lagen från sillen.

Låt stå i kylen 24 timmar.

Koka riset, lägg upp på en tallrik eller bricka. Rör ihop risvinäger, socker och vatten tills allt socker löst sig. Fördela blandningen över riset och sätt över plastfolie.

Hetta upp en stekpanna och rosta sesamfröna, strö över saltet när fröna börjat poppa och hoppa. Rosta tills de fått fin färg.

Blanda majonnäs med crèmefraiche, pepparrot och smaka av med salt.

Dela noriarken på mitten, rulla små koner och fukta kanten för att fästa. Fyll konerna med ris, rödbetssill, pepparrotskräm, sesamfrön och grönt. Är genast då rullen är godast medans det finns krisp kvar i noriarket. Duka gärna fram allt och låt gästerna göra sina egna temaki.