En silkeslen äggkräm toppad med löjrom som serveras med parmesan- och rågkex.
Perfekt att matcha med ett mousserande vin från England – Exton Park RB 32
Recept framtaget av Matlagerskan
En silkeslen äggkräm toppad med löjrom som serveras med parmesan- och rågkex.
Perfekt att matcha med ett mousserande vin från England – Exton Park RB 32
Recept framtaget av Matlagerskan
6
äggulor
2 dl
vispgrädde
40 g
smör – rumsvarmt
1 dl
riven lagrad fransk bondost
50 g
löjrom
salt
2 dl
havregryn
0,75 dl
rågmjöl
0,75 dl
vetemjöl
0,5 tsk
bakpulver
0,5 tsk
salt
50 g
smör
1 tsk
honung
0,5 dl
mjölk
1 dl
finriven parmesan
shisosalt eller vanligt havssalt
Recept för 4 personer – tidsåtgång: ca 40 min + 20 minuter i ugnen.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Smält smöret, rör i mjölken och blanda sedan med de torra ingredienserna i skålen. Tillsätt parmesan och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila 10 min innan den kavlas ut mellan två bakplåtspapper. Skär ett rutmönster efter önskad storlek på kexen. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
Lägg äggulor samt grädde i en tjockbottnad kastrull, värm upp blandningen på låg värme under ständig vispning till en tjock kräm utan klumpar – ta av från värmen. Montera ner smöret i klickar. Vänd ner osten och smaka av med salt.
Fördela äggkrämen i portionsskålar och toppa med löjrom. Servera med kexen.