Silkig äggkräm toppad med löjrom

En silkeslen äggkräm toppad med löjrom som serveras med parmesan- och rågkex.
Perfekt att matcha med ett mousserande vin från England –  Exton Park RB 32

Recept framtaget av Matlagerskan

recept-äggkräm-löjrom-provinum-exton-park

Ingredienser

  • 6

    äggulor

  • 2 dl

    vispgrädde

  • 40 g

    smör – rumsvarmt

  • 1 dl

    riven lagrad fransk bondost

  • 50 g

    löjrom

  • salt

  • Rågkex:
  •  2 dl

    havregryn

  • 0,75 dl

    rågmjöl

  • 0,75 dl

    vetemjöl

  • 0,5 tsk

    bakpulver

  • 0,5 tsk

    salt

  • 50 g

    smör

  • 1 tsk

    honung

  • 0,5 dl

    mjölk

  • 1 dl

    finriven parmesan

  • shisosalt eller vanligt havssalt

40 min

Gör så här

Recept för 4 personer – tidsåtgång: ca 40 min + 20 minuter i ugnen.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Smält smöret, rör i mjölken och blanda sedan med de torra ingredienserna i skålen. Tillsätt parmesan och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila 10 min innan den kavlas ut mellan två bakplåtspapper. Skär ett rutmönster efter önskad storlek på kexen. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.

Lägg äggulor samt grädde i en tjockbottnad kastrull, värm upp blandningen på låg värme under ständig vispning till en tjock kräm utan klumpar – ta av från värmen. Montera ner smöret i klickar. Vänd ner osten och smaka av med salt.

Fördela äggkrämen i portionsskålar och toppa med löjrom. Servera med kexen.