Rosmarin- och cubepepparstekt ankbröst med kål och citrussallad samt dressing på blåbär och balsamvinäger

Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan

Färgglad rätt med stekt ankbröst som är kryddat med cubebpeppar. Kombineras till fördel med ett medelfylligt, fruktigt och kryddigt rött vin. Exempelvis Zenato Valpolicella Classico Superiore. Artnr: 12385

Rosmarin- och cubepepparstekt ankbröst med kål och citrussallad samt dressing på blåbär och balsamvinäger

Ingredienser

  • 2 st

    stora ankbröst (eller 4 mindre)

  • 1 tsk

    cubepeppar

  • 0,5 tsk

    torkad rosmarin

  • 1 msk

    Havssalt

  • Sallad:
  • 1 knippe

    grönkål

  • 4 dl

    rödkål - tunt strimlad

  • 1 nypa

    salt

  • 1–2 msk

    vinäger

  • 1 knippe

    rucola

  • 2 små

    apelsiner i tunna skivor

  • Dressing:
  • 1 dl

    blåbär

  • 2 msk

    honung

  • 3 msk

    balsamvinäger

  • 1 msk

    olivolja

  • salt

  • Till servering:
  • Blåbär

  • Björnbär

  • Färsk rosmarin

  • Valnötter

Gör så här

Gör så här:

Mortla cubepeppar och rosmarin ihop med en nypa havssalt. Snitta ett rutmönster i fettet och klappa in köttsidan på ankbrösten med kryddblandningen. Lägg ankbrösten i kall stekpanna utan fett med skinnsidan neråt och sätt på medelhög värme – ös under stekningen med fettet som samlas i pannan. Kör färdigt i pannan eller ställ in i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen kommer upp i 56 grader och låt sedan vila. Spara gärna ankfettet som är otroligt smakrikt och gott att steka i.

Riv grönkålen i mindre bitar och ta bort den grova mittnerven, blanda med rödkålen och massera ihop med salt och vinäger tills kålen blir mjuk. Blanda ner rucola och citrus.

Mixa ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.

Skär ankan i ca 0,5 cm tjocka skivor och servera med salladen och dressingen – toppa med bär, rosmarin och valnötter.