Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan
Färgglad rätt med stekt ankbröst som är kryddat med cubebpeppar. Kombineras till fördel med ett medelfylligt, fruktigt och kryddigt rött vin. Exempelvis Zenato Valpolicella Classico Superiore. Artnr: 12385
Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan
Färgglad rätt med stekt ankbröst som är kryddat med cubebpeppar. Kombineras till fördel med ett medelfylligt, fruktigt och kryddigt rött vin. Exempelvis Zenato Valpolicella Classico Superiore. Artnr: 12385
2 st
stora ankbröst (eller 4 mindre)
1 tsk
cubepeppar
0,5 tsk
torkad rosmarin
1 msk
Havssalt
1 knippe
grönkål
4 dl
rödkål - tunt strimlad
1 nypa
salt
1–2 msk
vinäger
1 knippe
rucola
2 små
apelsiner i tunna skivor
1 dl
blåbär
2 msk
honung
3 msk
balsamvinäger
1 msk
olivolja
salt
Blåbär
Björnbär
Färsk rosmarin
Valnötter
Gör så här:
Mortla cubepeppar och rosmarin ihop med en nypa havssalt. Snitta ett rutmönster i fettet och klappa in köttsidan på ankbrösten med kryddblandningen. Lägg ankbrösten i kall stekpanna utan fett med skinnsidan neråt och sätt på medelhög värme – ös under stekningen med fettet som samlas i pannan. Kör färdigt i pannan eller ställ in i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen kommer upp i 56 grader och låt sedan vila. Spara gärna ankfettet som är otroligt smakrikt och gott att steka i.
Riv grönkålen i mindre bitar och ta bort den grova mittnerven, blanda med rödkålen och massera ihop med salt och vinäger tills kålen blir mjuk. Blanda ner rucola och citrus.
Mixa ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.
Skär ankan i ca 0,5 cm tjocka skivor och servera med salladen och dressingen – toppa med bär, rosmarin och valnötter.