Röding med brynt smörsås smaksatt med yuzu

Recept av Hanna Nillson
@matlagerskan

 

Röding med brynt smörsås smaksatt med yuzu

Ingredienser

  • 400 g

    rödingfilé i 4 bitar

  • Smör

  • Salt

  • Sås:
  • 2 st

    finhackade schalottenlök

  • 1 msk

    vitvinsvinäger

  • 1 msk

    smör

  • 3 dl

    torrt vitt vin

  • 5 dl

    grädde

  • 100 g

    smör (brynt)

  • 0,5 dl

    yuzu juice

  • Till servering:
  • 1

    grönt äpple

  • 0,5

    gurka

  • 1 msk

    citronjuice

  • 1 msk x

    1 msk olivolja

  • Salt

  • Forellrom

  • Krasse

Gör så här

Recpet för 4 personer

Gör så här:

Skala och tärna äpple och gurka fint och blanda runt med citron, olivolja samt salt.

Lägg lök, vinäger och vin i en kastrull och låt koka ner till knappt häften, koka under tiden upp grädden i en annan kastrull och reducera ner till hälften. Bryn smöret och låt svalna. Häll över grädden till lökskyn och låt koka upp. Ta av från värmen och vispa ner smöret lite i taget. Smaka av med salt, peppar och yuzu eller citron.

Torka av rödingen och stek sedan i rikligt med smör några minuter på varje sida.

Lägg upp sås i en skål, lägg i rödingen och toppa med äpple/gurka, forellrom och gröna skott.