Rödbets- och getostcheesecake med rimmad lax, kapris, dill och pepparrot

Recept av Joakim Brage-Gumpert, @pickywino från Sthlmfood.com

Påsken står runt hörnet och laxen är en given ingrediens på påskbordet. Här kommer en smakrik och festlig servering med härliga färger som passar utmärkt med champagne. 

Att champagne klarar av de flesta rätterna kanske inte kommer som en nyhet, men det blir extra tydligt i en rätt som denna som är fylld med smaker som kan ställa till det för andra viner. Här finns både sötma, kryddhetta och beska. Men en champagnes friska syra, bubblor och rika frukt klarar av utmaningarna och gör det till en väldigt passande matchning och bidrar även till en festligare servering!

rödbetscheescake-champagne-palmer-la-reserve

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g

    digestivekex

  • 75 g

    rumstempererat smör

  • 1 tsk

    salt

  • Cheesecaken
  • 200 g

    rödbetor, mixade till puré (kokta eller rostade tills mjuka)

  • 200 g

    getost, smulad.

  • 100 g

    färskost

  • 3 stora

    ägg

  • 1 msk

    citronsaft

  • zest från 1 citron.

  • 1 dl

    färsk dill

  • 2 msk

    kapris

  • ¼ tsk malen

    svartpeppar

  • salt, efter smak

  • 1/2

    hackad rödlök

  • 3 msk

    färskriven pepparrot

  • För garnering
  • rimmad lax

  • kapris

  • 1 - 2

    stora gulbetor

  • 1 dl

    socker

  • 1 dl

    äppelcidervinäger

  • 3 dl

    vatten

  • dill

  • en skvätt olivolja.

Gör så här

Förvärm ugnen

Förvärm ugnen till 150°C varmluftsugn

Smörj och klä botten av en 20 cm springform med bakplåtspapper.

Botten

Mixa kexen med smöret och tryck ut blandningen i botten på formen.

Förbered cheesecake-smeten

Mixa rödbetspurén, fetaost, färskost, ägg, citronsaft, citronskal, dill, svartpeppar och eventuellt en nypa salt i en matberedare eller mixer.

Mixa tills smeten är slät och krämig.

Smaka av och justera kryddningen om det behövs.

Blanda i hackad lök och kapris

Grädda cheesecaken

Häll smeten i den förberedda springformen och bred ut den jämnt.

Grädda i den förvärmda ugnen i 35–40 minuter, tills mitten precis har stelnat men fortfarande gungar lite. Ställ kakan i kylskåpet och låt den svalna helt.

Picklade gulbetor

Skala och mandolina gulbeta i tunna skivor så att du kan vika dem utan att de bryts.

Koka upp pickellaget, 1 del socker, 1 del äppelcidervinäger 3 delar vatten

Lägg gulbetorna i laget och ställ dem i kylen, desto längre de ligger i laget desto mer färg tappar de.

Servering

Ta försiktigt ut cheesecaken ur springformen och placera den på ett serveringsfat eller skär i bitar och servera på tallrik.

Garnera med dill, rivet citronskal, tunt skuren rödlök, rimmad lax, picklade gulbetor, kapris och en skvätt olivolja om så önskas.

Servera kyld eller rumstempererad till ett glas Palmer & Co La Réserve