Råstekt hummer med hummersoppa

Av Daniel Räms

Denna hummersoppa blev min andra förrätt baserad på råvarukorgen 2012. Har du hummerfond i frysen är halva jobbet redan gjort. Det går naturligtvis också att utgå från räkfond elelr skaldjursfond. Hummer är en dyr råvara, och vill du förenkla soppan går det utmärkt att ersätta också den råstekta hummern kan ersättas med sockerstekt lax, krabba, eller liknande. Daniel tipsar: Om du har hummerfond i frysen är soppan också god med bara grönsaker eller ersätt halstrad hummer med räkor, krabba, kungskrabba eller annat rött skaldjur.

Ingredienser

  • Hummersoppa
  • 2 st

    Hummerskal (kan ersättas med andra skaldjur)

  • 1 dl

    Vitt vin

  • 1/2 st

    Fänkål

  • 1/2 st

    Gul lök

  • 2 klyftor

    Vitlök

  • 1 msk

    Tomatpuré

  • 3 dl

    Grädde

  • 2 dl

    Vatten

  • Champagnevinäger

  • Råstekt hummer
  • 2 st

    Hummer, stjärt och klor (kan ersättas med andra skaldjur)

  • 1 msk

    Ingefära gari

  • Olja

  • Smör

  • Kål och grönsaker
  • 4 blad

    Spetskål

  • 3 buketter

    Blomkål

  • 1/2 st

    Fänkål

  • 1/2 st

    Rött äpple

Gör så här

  1. Klyv hummerns huvud med en vass kniv. Råskala och ta bort stjärt och klor. Fräs skal och skrov från hummer i olja med lök, fänkål, vitlök. Låt skalen svettas och tillsätt tomatpuré. Låt fräsa någon minut och tillsätt vin, vatten. Låt koka upp. Smaka av fonden med vinäger och salt. Sila av och tillsätt grädde och låt sjuda någon minut. Mixa soppan i kannmixer. Smaka av med vinäger och smör, mixa.
  2. Råskala hummerstjärtarna och trä upp på pinnar så håller de formen när man steker dem. Salta hummern och stek i olja någon minut på varje sida. Tillsätt smör och strimlad ingefära. Ös hummern med smöret. Hummer blir klar snabbt så var försiktig med stektiden.
  3. Skiva äpple tunt, hyvla blomkål och fänkål. Förbered blomsterkrasse eller andra örter för garnityr. Lättblanchera spetskål i saltat vatten, skär i mindre bitar. Fräs spetskål, fänkål och blomkål i en klick smör. Vänd med örter, äpple, flingsalt. Lägg i botten av tallriken och häll över den varma soppan.