Receptet skapat av Matlagerskan

Pinsa med smetana, jordärtskocka, Gammelknas och löjrom

Här kommer ett gott och lättlagat recept på en Pinsa med den otroliga osten Gammelknas från Arla Unika. Toppa allt med dillolja och löjrom, servera till ett glas Champagne Palmer & Co La Resérve – sen är festen redo!

Du kan byta ut löjrom till tångkaviar om du vill göra allt vegetariskt.

palmer-pinsa-gammelknas-lojrom

Ingredienser

  • 2 st

    pinsabottnar

  • 3 dl

    smetana

  • 1

    vitlöksklyfta

  • 1 tsk

    citronzest

  • 1 nypa

    salt och peppar

  • 6–8 st

    tunt skivade jordärtskockor

  • 3 dl

    riven Gammelknas eller annat ordentligt lagrad hårdost

  • 1

    knippe dill

  • 1,5 dl

    olivolja

  • 2 krm

    salt

  • 1 tsk

    citronjuice

  • 120 g

    löjrom

  • dill

  • ätbara blommor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smetanan med riven vitlök, citronzest samt salt och peppar. Skiva jordärtskockorna riktigt tunt på mandolin. Bred ut smetanan på pinsabottnarna, lägg ut jordärtskocksskivorna och fördela osten ovanpå – baka i ugnen i ca 10 min eller tills osten fått gyllne färg.

Mixa dillen med olja, salt och citronjuice – sila bort dillresterna.

Toppa pinsan med löjrom, dillolja och gärna lite vackra ätbara blommor- t.ex. gräslöksblommor.