Receptet skapat av Matlagerskan

Parmesankex

Spröda kex med intensiv smak av lagrad parmesan, perfekta som ett elegant tilltugg före maten. Den nötiga sältan gifter sig vackert med den friska elegansen i ett glas champagne.

Spröda kex med intensiv smak av lagrad parmesan.

Ingredienser

  • 150 g

    smör

  • 150 g

    parmesanost (finriven)

  • 2 dl

    vetemjöl

  • 1 dl

    rågmjöl

  • 1

    äggula

  • 0,5 tsk

    salt

  • 1,5 tsk

    fänkålspollen (eller 0,5 tsk torkad mald fänkål)

  • Flingsalt (gärna svart)

Gör så här

  1. Rör samman rumsvarmt smör, riven ost, mjöl, fänkål och äggula till en deg. Använd gärna en elvisp eller en mixer.
  2. Rulla degen till en rulle, ca 5 cm i diameter. Lägg i kylen i minst 30 min.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Skär rullen i ca 7 mm tjocka skivor. Lägg ut kexen på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Strö på flingsalt och grädda kexen i ca 15 min eller tills de har en gyllenbrun färg. Låt kexen svalna innan du förvarar dom i en lufttät burk eller fryser in.