Receptet skapat av Matlagerskan

Minihasselbackspotatismed löjrom och cremefraiche

Små, gyllene hasselbackspotatisar toppas med len crème fraiche och löjrom. En förrätt som förenar sälta, krämighet och rostad elegans i varje tugga. Serveras bäst med ett glas champagne.

Små, gyllene hasselbackspotatisar toppas med len crème fraiche och frisk rom.

Ingredienser

  • 800 g

    små fina potatisar (t.ex. sorten Ratte)

  • 100 g

    smör

  • 1 dl

    ströbröd

  • Salt och svartpeppar

  • 2 dl

    cremefraiche

  • 0,5 tsk

    citronzest

  • 50 g

    löjrom

  • Svart flingsalt

  • mikrogrönt (t.ex. böngroddar)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom portatisen så skivorna fortfarande sitter ihop. Lägg gärna potatisen i en träslev för att säkerställa att du inte skär igenom hela potatisen.
  3. Lägg ut potatisarna på en plåt med den skårade sidan upp. Hyvla smör med en osthyvel och lägg ovanpå potatisarna.
  4. Salta, peppra och strö över ströbröd.
  5. Sätt in i ugnen och rosta till potatisarna är mjuka och riktigt gyllne. Det tar ca 1 timme i ugnen.
  6. Låt potatisarna svalna till rumstemp
  7. Vispa creme fraichen fluffig och lägg i en spritspåse med en liten tyll.
  8. Spritsa cremefraiche på potatisarna. Toppa med löjrom och mikrogrönt. Servera genast.