Marinerad oxfilé, kokt färskpotatis, tomat och smålök

Sommarmiddag på spett!

Marinerad oxfilé, kokt färskpotatis, tomat och smålök –
grillade på spett serveras med hemslagen snabb Chilibea och krispig fänkålssallad.

Recept skapat av @matlagerskan

Recept-oxfiléspett-zenato-amarone-provinum

Ingredienser

  • Recept för 4 personer
  • 600 g

    oxfilé - putsad

  • 1 dl

    rött vin

  • 2 msk

    ljus soja

  • 1 tsk

    timjan

  • 0,5 tsk

    rosmarin

  • 0,5

    vitlöksklyfta – riven

  • Salt o nymalen svartpeppar

  • 1 kg

    färsk- eller delikatesspotatis – kokt nästan färdig

  • 1 ask

    småtomater

  • 1 knippe

    smålök

  • Snabb bearnaise:
  • 3

    äggulor - rumstempererade

  • 1 msk

    vitvinsvinäger

  • 0,5

    schalottenlök – finhackad

  • 150 g

    smör – smält o något avsvalnat

  • 2 tsk

    dragon

  • 0,5

    mild chili – finhackad

  • Salt och vitpeppar

  • Sallad:
  • 2 st

    fänkål

  • 0,5

    zucchini

  • Rucola

  • 1 msk

    dijonsenap

  • Olivolja

  • Äppelcidervinäger

  • Salt och peppar

Ca. 1h

Gör så här

Gör så här:

Skär köttet i kuber (ca 3×3 cm). Blanda samman marinaden och blanda med köttet – låt marinera minst en timme.

Mixa ihop äggulor samt vinäger och lök, fortsätt mixa medans det smälta, avsvalnade smöret tillsätts i en tunn stråle tills såsen har rätt konsistens. Smaksätt med salt, peppar, dragon och chili. Låt såsen stå i rumstemperatur tills servering.

Hyvla fänkål och zucchini riktigt tunt på mandolin, blanda med rucola och dressa med olja, vinäger, dijon samt salt o peppar.

Trä spett med kött, potatis, lök och tomater. Grilla spetten på medelhög värme till önskad stekgrad på köttet.

Servera genast med sallad och chilibearnaise.

Smaklig måltid!