Grillade lammracks med chiligremolata och rödvinsås

Av Werners Gourmetservice

Lammracks med robusta smaker av persilja, chili och rotfrukter. Här är lammracksen milt kryddade för att låta chiligremolatan lyfta fram alla smakerna. Gremolatan är het och fräsch av citron och persilja.

Ingredienser

  • Lammracks
  • Ca 800 g

    Lammracks

  • 2 msk

    Smör

  • Salt och peppar

  • Chiligremolata

  • Rotfrukter
  • 1 st

    Rotselleri

  • 1 st

    Kålrot

  • 2 st

    Palsternacka

  • 2st

    Gul lök

  • 2 st

    Rödlök

  • 3 st

    Steklök

  • 4 st

    Vitlöksklyftor

  • Rödvinsås
  • 2 st

    Schallotenlök

  • 2 msk

    Smör

  • 3 kvistar

    Färsk timjan eller 2 tsk torkad timjan

  • 1 flaska

    Rött vin

  • ½ l

    Demi glace från Oscars fonder

  • ½ dl

    Rödvinsvinäger

  • ½ dl

    Acaciahonung

  • 2 msk

    Smör till att blanka såsen

3h

Gör så här

  1. Tag fram lammracks och låt dem tempereras i rumstemperatur.
  2. Skala Rotselleri, kålrot samt palsternacka och gnugga in rotsakerna i smör och salt.
  3. Grilla grönsakerna hårt och baka av i ca två timmar i ugnen på 150 grader fram till servering.
  4. Dela lökarna på mitten och toppa med cassonadesocker. Grilla snabbt den snittade ytan och lägg sedan lökarna tillsammans med rotfrukterna i ugnen.
  5.  Putsa lammracks inklusive ben (behåll det i helt stycke) och salta och peppra.
  6. Grilla lammracks på hög värme och baka sedan av köttet i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är på 55 grader. Lägg där efter ut köttet och låt vila i ca 30 min.
  7. Skär upp lammracks och droppa gremolata på köttet vid servering.
  8. Dela citronen och grilla snittytan. Lägg sedan citronerna tillsammans rotfrukterna i ugnen fram till servering.
  9. Fräs schalottenlök i smör och några kvistar timjan.
  10. När löken svettats ett tag häller du på rödvin. Låt sedan vinet reducera ner till hälften. Häll på demiglace, rödvinsvinäger och honung. Låt koka till fin konsistens och sila sedan såsen och tillsätt smör. Låt smöret smälta ner i såsen och rör om lätt tills såsen får en glansig konsistens.