Lammfärsspett på rosmarinkvist, grillat vitlöksbröd och primörsallad
Saftiga lammfärsspett smaksatta med rosmarin och serverade på kvist, tillsammans med grillat vitlöksbröd och en fräsch primörsallad. En somrig rätt med tydlig karaktär.
Saftiga lammfärsspett smaksatta med rosmarin och serverade på kvist, tillsammans med grillat vitlöksbröd och en fräsch primörsallad. En somrig rätt med tydlig karaktär.
Ett vin som bjuder på solvarma körsbär och plommon i harmoni med toner av mörk choklad och en fin kryddighet. Detta rika men mjuka vin har fin syra och bra struktur som gör att vinet passar till en stor variation av rätter.
Till Systembolaget600 g
lammfärs
2
schalottenlökar – finhackade
2–3
vitlöksklyftor – rivna
1 tsk
milda chiliflakes
1 tsk
torkad salvia
1 tsk
torkad rosmarin
1 msk
finhackad persilja
1 tsk
salt
8 st
rosmarin- eller timjankvistar med långt skaft – alt. grillspett
500 g
färsk- eller småpotatis
2 st
fänkål - klyftad
1
knippe smålök
1
knippe små morötter
Ca 10 st
sparris
150 g
sockerärtor
1 knippe
rädisor -tunt skivade
1 knippe
persilja
1 dl
olivolja
0,5
vitlöksklyfta
1 msk
dijonsenap
Salt och svartpeppar
50 g
smör – smält
2 msk
olivolja
2
vitlöksklyftor
1 tsk
salt
Recept för 4 personer.
Gör så här:
Blanda färsen med lök och kryddor. Kläm fast färsen på spetten och låt den ligga svalt. Koka potatisen i saltat vatten och låt klyftad fänkål samt smålök och morötter koka med de sista 5 minuterna, lägg i sparris och sockerärtor sista minuten. Häll av grönsakerna och mixa ihop dressingen som hälls över de varma grönsakerna. Toppa med rädisor.
Blanda samman smör och olja med riven vitlök och salt, Skär 4 tjocka skivor av brödet som sedan delas på mitten till 8 st.
Pensla på smöret blandat med olja, vitlök och salt.
Grilla spetten på medelvarm grill (eller stek på hög värme i stekpanna) och snurra dem ofta tills de är helt har en rosa mitt eller genomstekta efter tycke och smak. Grilla på bröden så de får krispig yta.
Servera spetten med sallad och bröd.