Lågtempad rimmat sidfläsk med äpple/lökfylld savoykål och smörad sky

Recept skapat av Matlagerskan

recept-gastronomiklubben-provinum-rimmat-sidfläsk

Ingredienser

  • 600 g

    rimmat sidfläsk med svål i hel bit

  • 1 tsk

    svartpeppar - nymalen

  • 1 tsk

    fänkålspollen (alt. stötta fänkålsfrön)

  • 1 dl

    torr cider

  • 1

    kalvbuljong

  • Sås:
  • sky från sidfläsket

  • 3 dl

    kalvbuljong

  • 50 g

    smör

  • ev. lite majsstärkelse att reda av med

  • Kålpaket:
  • 4 st

    stora savoykålsblad – hela med borttagen mittnerv

  • 2–3 st

    savoykålsblad – finstrimlade

  • 1

    äpple – t.ex. Ingrid Marie – fint tärnat

  • 3 st

    bananschalottenlökar – finhackade

  • 1 liten

    vitlöksklyfta - riven

  • 2 msk

    smör

  • salt och svartpeppar

30 min

Gör så här

(Tidsåtgång – ca 30 minuter + tid i ugnen)

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Skär ett rutmönster i svålen – massera in kryddblandningen och placera köttet i en så liten form som möjligt, slå på cider o buljong. Stek sedan i ugnen i ca 1,5 timme.

Koka upp en bred kastrull med saltat vatten – blanchera 4 st stora, fina kålblad, spola i kallt vatten så den gröna färgen bibehålls. Fräs på strimlad kål, äpple, lök och vitlök i rikligt med smör på låg värme– låt allt bli mjukt och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Låt blandningen svalna något och fördela sedan i centrerade högar på de blancherade kålbladen – vik ihop och lägg med skarven neråt i en ugnsform – lägg en klick smör på varje paket och skvätt över lite ljus soja – ställ sedan in högt i ugnen och stek tills paketen fått lite färg.

Häll över skyn från sidfläsket i en liten kastrull och låt fläsket vila.

Värm på skyn ihop med buljong och vispa ner smöret – smaka av med salt – red ev. av med lite majsstärkelse om tjockare konsistens önskas.

Innan servering – hetta upp en stekpanna utan fett och stek sedan svålsidan tills den är krispig – skär i skivor och servera med kålpaketen och sky.

Smaklig måltid!