Recept skapat av Matlagerskan
Recept skapat av Matlagerskan
600 g
rimmat sidfläsk med svål i hel bit
1 tsk
svartpeppar - nymalen
1 tsk
fänkålspollen (alt. stötta fänkålsfrön)
1 dl
torr cider
1
kalvbuljong
sky från sidfläsket
3 dl
kalvbuljong
50 g
smör
ev. lite majsstärkelse att reda av med
4 st
stora savoykålsblad – hela med borttagen mittnerv
2–3 st
savoykålsblad – finstrimlade
1
äpple – t.ex. Ingrid Marie – fint tärnat
3 st
bananschalottenlökar – finhackade
1 liten
vitlöksklyfta - riven
2 msk
smör
salt och svartpeppar
(Tidsåtgång – ca 30 minuter + tid i ugnen)
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär ett rutmönster i svålen – massera in kryddblandningen och placera köttet i en så liten form som möjligt, slå på cider o buljong. Stek sedan i ugnen i ca 1,5 timme.
Koka upp en bred kastrull med saltat vatten – blanchera 4 st stora, fina kålblad, spola i kallt vatten så den gröna färgen bibehålls. Fräs på strimlad kål, äpple, lök och vitlök i rikligt med smör på låg värme– låt allt bli mjukt och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt blandningen svalna något och fördela sedan i centrerade högar på de blancherade kålbladen – vik ihop och lägg med skarven neråt i en ugnsform – lägg en klick smör på varje paket och skvätt över lite ljus soja – ställ sedan in högt i ugnen och stek tills paketen fått lite färg.
Häll över skyn från sidfläsket i en liten kastrull och låt fläsket vila.
Värm på skyn ihop med buljong och vispa ner smöret – smaka av med salt – red ev. av med lite majsstärkelse om tjockare konsistens önskas.
Innan servering – hetta upp en stekpanna utan fett och stek sedan svålsidan tills den är krispig – skär i skivor och servera med kålpaketen och sky.
Smaklig måltid!