Lågtempad rimmat sidfläsk med äpple och lökfylld savoykål och smörad sky
En rustik och välbalanserad rätt där lågtempererat, rimmat sidfläsk möter savoykål fylld med äpple och lök. Serveras med en smörad sky för extra djup och rundhet.
En rustik och välbalanserad rätt där lågtempererat, rimmat sidfläsk möter savoykål fylld med äpple och lök. Serveras med en smörad sky för extra djup och rundhet.
Glass Collection Syrah bjuder på kryddiga aromer, rosenblad och mörka röda bär. Den medelfylliga, harmoniska smaken erbjuder finkorniga tanniner och en liten touch av vitpeppar och kryddnejlika.
Till Systembolaget600 g
rimmat sidfläsk med svål i hel bit
1 tsk
svartpeppar - nymalen
1 tsk
fänkålspollen (alt. stötta fänkålsfrön)
1 dl
torr cider
1
kalvbuljong
sky från sidfläsket
3 dl
kalvbuljong
50 g
smör
ev. lite majsstärkelse att reda av med
4 st
stora savoykålsblad – hela med borttagen mittnerv
2–3 st
savoykålsblad – finstrimlade
1
äpple – t.ex. Ingrid Marie – fint tärnat
3 st
bananschalottenlökar – finhackade
1 liten
vitlöksklyfta - riven
2 msk
smör
salt och svartpeppar
(Tidsåtgång – ca 30 minuter + tid i ugnen)
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär ett rutmönster i svålen – massera in kryddblandningen och placera köttet i en så liten form som möjligt, slå på cider o buljong. Stek sedan i ugnen i ca 1,5 timme.
Koka upp en bred kastrull med saltat vatten – blanchera 4 st stora, fina kålblad, spola i kallt vatten så den gröna färgen bibehålls. Fräs på strimlad kål, äpple, lök och vitlök i rikligt med smör på låg värme– låt allt bli mjukt och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt blandningen svalna något och fördela sedan i centrerade högar på de blancherade kålbladen – vik ihop och lägg med skarven neråt i en ugnsform – lägg en klick smör på varje paket och skvätt över lite ljus soja – ställ sedan in högt i ugnen och stek tills paketen fått lite färg.
Häll över skyn från sidfläsket i en liten kastrull och låt fläsket vila.
Värm på skyn ihop med buljong och vispa ner smöret – smaka av med salt – red ev. av med lite majsstärkelse om tjockare konsistens önskas.
Innan servering – hetta upp en stekpanna utan fett och stek sedan svålsidan tills den är krispig – skär i skivor och servera med kålpaketen och sky.
Smaklig måltid!