Receptet skapat av Matlagerskan

Krispig friterad fisk med citronemulsion & zucchinisallad

En rätt som är lika mycket vardagslyx som helgfest och som gör sig strålande tillsammans med ett glas champagne eller ett friskt vitt vin.

Recept-Friterad-kolja-zucchinisallad-citronemulsion

Ingredienser

  • Fisk & frityrsmet:
  • 800 g

    koljafilé (eller torsk)

  • 3 dl

    ljus lageröl

  • 3,5 dl

    vetemjöl

  • 0,5 tsk

    bakpulver

  • 2

    äggvitor

  • 1 tsk

    salt

  • 1 liter

    neutral olja (till fritering)

  • Citronemulsion:
  • 100 g

    smör

  • 2

    äggulor

  • 1 tsk

    dijonsenap

  • 1

    citron

  • salt

  • Zucchinisallad:
  • 2

    zucchini

  • 1 knippe

    ruccola

  • 0,5

    citron (saften)

  • 2 msk

    olivolja

  • 1 dl

    mandel, rostad & grovhackad

  • 1 tsk

    sumac

  • salt & peppar

Gör så här

Recept för 4 personer

Gör så här

1. Citronemulsion:

  • Halvera citronen och stek/grilla snittytan tills den blir karamelliserad.

  • Smält smöret och bryn det lätt gyllene, vispa hela tiden. Låt svalna till max 50 °C.

  • Vispa ihop äggulor, dijonsenap och juice från halva citronen.

  • Tillsätt smöret i en tunn stråle under fortsatt vispning.

  • Smaksätt med zest, extra citronjuice och salt. Låt stå i rumstemperatur till servering.

2. Zucchinisallad:

  • Skär eller hyvla zucchinin i tunna band.

  • Lägg på ett fat med ruccola.

  • Dressa med citronjuice, olivolja, salt och peppar.

  • Toppa med rostad mandel och sumac.

3. Fisken:

  • Skär filéerna i lagom stora bitar och torka av dem.

  • Vispa äggvitorna till ett fast skum.

  • Blanda mjöl, bakpulver, öl, salt och peppar. Vänd ner äggvitorna i smeten.

  • Värm oljan till 170–180 °C (använd termometer, håll alltid koll och ha lock nära till hands).

  • Doppa fisken i frityrsmeten och fritera några bitar åt gången tills gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Servering:
Servera den krispiga fisken med den fräscha zucchinisalladen och den krämiga citronemulsionen.