Krispig asiatisk nudelsallad med sotad tonfisk och ponzudressing och furikake

En elegant rätt på tonfisk med viss hetta som passar utmärkt till halvtorra vita viner. Recept skapat av @Matlagerskan

Gå med i Gastronomiklubben här!

Ingredienser

  • 4 Portioner
  • 400 g

    MSC-märkt färsk tonfisk

  • 2 msk 

    Shichimi Togarashi – kryddblandning (från Risberg)

  • 1 tsk 

    Salt

  • 2 msk 

    Olja

  • Några droppar

    Sesamolja

  • 200 g 

    Sötpotatisnudlar – kokta och avsvalnade (Från Risberg)

  • 1 knippe

    Salladslök

  • 150 g

    Sockerärtor

  • 150 g

    Rädisor

  • 0,5

    Gurka

  • 1

    Grön mango

  • 200 g

    Rödkål

  • 2 msk

    Olivolja

  • 3 msk 

    Chiliolja (Från Risberg)

  • 3 msk

    Soja

  • 1 st

    Pressad lime

  • Mynta och koriander – färsk

  • 1 st

    Vitlöksklyfta – finhackad

  • 3 cm 

    Färsk ingefära – riven

  • 1 dl 

    Ljus japansk soja

  • 0,5 dl

    Citronjuice

  • 1 tsk

    Honung

  • Till servering:
  • Extra örter

  • Furikake

45 min

Gör så här

Recept för 4 personer

Börja med dressingen som ska stå till sig en stund. Lägg vitlök och ingefära i en skål och slå på soja och yuzu. Ställ svalt minst en timme. Sila av dressingen och rör ner honungen.

Koka nudlarna, skölj med kallt vatten och dressa med lite olja så de inte klibbar ihop. Skiva salladslöken, hyvla gurkan tunt på längden. Skär mangon, rädisorna och sockerärtorna julienne (som tunna tändstickor). Strimla rödkålen och chilin fint (ta bort frön ur chilin). Plocka små fina blad av örterna. Blanda samman allt och dressa med chiliolja, soja och lime – ev. lite extra salt.

Täck tonfiskbiten med Shichimi och salta också runt om. Hetta upp olja och sesamolja ordentligt i en panna. Stek tonfisken snabbt runt om så att den får ordentlig färg. Lägg på lite hushållspapper och låt vila några minuter innan den skärs i max 0,5 cm tjocka skivor – den ska vara rå och röd inuti.

Lägg upp salladen och toppa med några bitar av den vackra tonfisken, dressing och furikake. Lägg på lite extra örter på toppen och servera extra dressing vid sidan att doppa tonfisken i.

Smaklig måltid!