Klassiska köttbullar med gräddssås
Klassisk husmanskost som alla älskar, köttbullar passar till allt från middag till aptitretare! Lätta att variera med kryddor och tillbehör.
Klassisk husmanskost som alla älskar, köttbullar passar till allt från middag till aptitretare! Lätta att variera med kryddor och tillbehör.
Prisvärd Syrah från Sydafrika i Systembolagets fasta sortiment. Glass Collection Syrah bjuder på kryddiga aromer, rosenblad och mörka röda bär. Den medelfylliga, harmoniska smaken erbjuder finkorniga tanniner och en liten touch av vitpeppar och kryddnejlika.
Till Systembolaget500 g
blandfärs
1
ägg
1 msk
sötstark senap
0,5 dl
vispgrädde
1 dl
mjölk
5 msk
ströbröd
1 tsk
salt
1 tsk
lökpulver
2 tsk
4 kryddor (kryddpeppar, kryddnejlika, muskotnöt, vitpeppar)
Rapsolja och smör till stekning
50 g
smör
1 msk
mjöl
1 tsk
torkad timjan
1/2 tärning
köttbuljong
1 msk
japansk soja
2 tsk
Worcestershiresås
1 msk
Churchill's Late Bottled Vintage
salt och peppar
Blanda grädde och mjölk med ströbröd och kryddor (förutom saltet) i en skål och låt svälla i 10 minuter. Knäck ägget i en separat skål och rör ihop med senap. Arbeta in saltet i färsen och tillsätt därefter ägg- och senapsblandningen. Blanda noggrant tills färsen blir jämn. Vänd sedan ner ströbrödsblandningen och arbeta ihop allt väl. Stek en provbit för att kontrollera kryddningen. Forma köttbullarna med fuktade händer och stek dem gyllenbruna i en blandning av smör och rapsolja.
Smält smöret i en kastrull och låt det fräsa under konstant omrörning tills det får en gyllenbrun färg och en nötig doft. Vispa ner mjölet tillsammans med en liten mängd grädde för att skapa en tjock stuvning. Tillsätt därefter resten av grädden gradvis under fortsatt vispning. Rör ner örtkryddor och eventuellt steksky från köttbullarna. Låt såsen sjuda på låg värme i minst 10 minuter, gärna längre, och rör om då och då. Tillsätt smulad buljongtärning, soja, Churchill’s Late Bottled Vintage och Worcestershiresås. Låt koka ytterligare 5 minuter och smaka av med salt och peppar.