Helstekt kyckling med lök, rostad brysselkål och vindruvor
Av: Matlagerskan
Ingredienser
1 st
Kyckling, hel
500 g
Smålök, blandad
5 st
vitlöksklyftor, finhackad
1 knippe
Timjan, färsk
3 msk
Tryffelsmör
1 klase
Vindruvor
250 g
Brysselkål
2 msk
Olivolja
3 dl
Crème fraiche
Salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen på ett stort galler/plåt.
Fyll kycklingen med smålök, timjan, vitlök, salt och peppra också inuti kycklingen. Gör små snitt i skinnet där tryffelsmöret kan tryckas in. Salta och peppra hela kycklingen ordentligt.
Lägg lök, brysselkål samt vindruvor runt kycklingen och ringla över olivolja, salta.
Stek i ugnen i ca 30 min dra därefter ner temperaturen till 180 grader och stek ytterligare ca 30 min.
Vispa crème fraichen till luftig, fast konsistens med elvisp, smaksätt med lite salt.
Ta ut och kolla alltid att kycklingen är genomstekt – skär längst in vid låret, köttsaften ska vara klar.
Servera med vispad crème fraiche och en fräsch sallad.
Helstekt kyckling med lök, rostad brysselkål och vindruvor
1 st
Kyckling, hel
500 g
Smålök, blandad
5 st
vitlöksklyftor, finhackad
1 knippe
Timjan, färsk
3 msk
Tryffelsmör
1 klase
Vindruvor
250 g
Brysselkål
2 msk
Olivolja
3 dl
Crème fraiche
Salt och peppar
Tid
Recept
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen på ett stort galler/plåt.
Fyll kycklingen med smålök, timjan, vitlök, salt och peppra också inuti kycklingen. Gör små snitt i skinnet där tryffelsmöret kan tryckas in. Salta och peppra hela kycklingen ordentligt.
Lägg lök, brysselkål samt vindruvor runt kycklingen och ringla över olivolja, salta.
Stek i ugnen i ca 30 min dra därefter ner temperaturen till 180 grader och stek ytterligare ca 30 min.
Vispa crème fraichen till luftig, fast konsistens med elvisp, smaksätt med lite salt.
Ta ut och kolla alltid att kycklingen är genomstekt – skär längst in vid låret, köttsaften ska vara klar.
Servera med vispad crème fraiche och en fräsch sallad.