Helstekt kyckling med lök, rostad brysselkål och vindruvor

Av: Matlagerskan

Ingredienser

  • 1 st

    Kyckling, hel

  • 500 g

    Smålök, blandad

  • 5 st

    vitlöksklyftor, finhackad

  • 1 knippe

    Timjan, färsk

  • 3 msk

    Tryffelsmör

  • 1 klase

    Vindruvor

  • 250 g

    Brysselkål

  • 2 msk

    Olivolja

  • 3 dl

    Crème fraiche

  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen på ett stort galler/plåt.
  2. Fyll kycklingen med smålök, timjan, vitlök, salt och peppra också inuti kycklingen. Gör små snitt i skinnet där tryffelsmöret kan tryckas in. Salta och peppra hela kycklingen ordentligt.
  3. Lägg lök, brysselkål samt vindruvor runt kycklingen och ringla över olivolja, salta.
  4. Stek i ugnen i ca 30 min dra därefter ner temperaturen till 180 grader och stek ytterligare ca 30 min.
  5. Vispa crème fraichen till luftig, fast konsistens med elvisp, smaksätt med lite salt.
  6. Ta ut och kolla alltid att kycklingen är genomstekt – skär längst in vid låret, köttsaften ska vara klar.
  7. Servera med vispad crème fraiche och en fräsch sallad.