Receptet skapat av Matlagerskan

Grillad fisk på sommarsallad med grillad citrondressing och färskpotatis

Ett somrigt möte där allt får glänsa utan att ta över.

Recept-grillad-fisk

Ingredienser

  • 400 g

    vit fisk i filé – t.ex. gös eller torsk

  • 2

    citroner

  • salt och peppar

  • olivolja

  • Sallad:
  • 500 g

    färskpotatis eller delikatesspotatis

  • 1 stor

    fänkål – tunt skivad

  • 100 g

    sockerärtor

  • 1 knippe

    rädisor – tunt skivade

  • 1

    citron

  • olivolja

  • salt

  • Dressing:
  • 3 dl

    creme fraiche

  • 0,5

    grillad citron- juicen

  • salt och peppar

  • Till servering:
  • stenbitsrom

  • dill

  • gemssallad

  • olivolja

  • peppar

Gör så här

Recept för 4 personer

Gör så här:

Koka potatisen i saltat vatten, häll av och låt stå för att ånga av och svalna. Skär fänkålen tunt – gärna med mandolin. Klyv ärtorna på längden och skiva rädisorna tunt – dressa grönsakerna med citron, olivolja och salt.

Salta och peppra fiskfiléerna – grilla på medelhögvärme – använd en stekplåt eller ett halster för att undvika att fisken fastnar och går sönder. Det räcker med tillagning ett par minuter på varje sida av fisken. Det går lika bra att halstra fisken i en het panna med lite olja.

Grilla på citronhalvorna tills de får ordentligt med färg på snittytan.

Blanda juice från en citronhalva med crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Lägg upp potatis, salladsblad och fänkålssalladen på ett fat. Lägg upp fisken precis innan servering – toppa med dressingen, stenbitsrom, dill och ringla över lite olivolja och dra några varv på pepparkvarnen.

Smaklig måltid!