Grillad fisk på sommarsallad med grillad citrondressing och färskpotatis
Ett somrigt möte där allt får glänsa utan att ta över.
Ett somrigt möte där allt får glänsa utan att ta över.
Poggiotondo Vermentino är ett friskt och aromatiskt vin med toner av citrus, örter och mineral – vilket gör det till en perfekt match för grillad fisk med sommarsallad och citrondressing. Den pigga syran lyfter den grillade citronen, medan vinets fräschör och struktur balanserar både fisken och den mjuka färskpotatisen.
400 g
vit fisk i filé – t.ex. gös eller torsk
2
citroner
salt och peppar
olivolja
500 g
färskpotatis eller delikatesspotatis
1 stor
fänkål – tunt skivad
100 g
sockerärtor
1 knippe
rädisor – tunt skivade
1
citron
olivolja
salt
3 dl
creme fraiche
0,5
grillad citron- juicen
salt och peppar
stenbitsrom
dill
gemssallad
olivolja
peppar
Recept för 4 personer
Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten, häll av och låt stå för att ånga av och svalna. Skär fänkålen tunt – gärna med mandolin. Klyv ärtorna på längden och skiva rädisorna tunt – dressa grönsakerna med citron, olivolja och salt.
Salta och peppra fiskfiléerna – grilla på medelhögvärme – använd en stekplåt eller ett halster för att undvika att fisken fastnar och går sönder. Det räcker med tillagning ett par minuter på varje sida av fisken. Det går lika bra att halstra fisken i en het panna med lite olja.
Grilla på citronhalvorna tills de får ordentligt med färg på snittytan.
Blanda juice från en citronhalva med crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Lägg upp potatis, salladsblad och fänkålssalladen på ett fat. Lägg upp fisken precis innan servering – toppa med dressingen, stenbitsrom, dill och ringla över lite olivolja och dra några varv på pepparkvarnen.
Smaklig måltid!