Skär ner fikonen och koka upp med honung, koka ihop ett par minuter och låt sedan svalna.
Koka upp grädden med vaniljstången, ta av från värmen och skrapa ur vaniljstången ordentligt. Ta bort ytan med mögel från chèvreosten och smula ner den i den varma grädden. Rör runt till osten smält. Låt grädden svalna helt och vispa sedan upp den så den blir luftig. Vänd ner den kondenserade mjölken i grädden. Häll glassmeten i en passande form (t.ex. en limpform), ringla i fikonkompotten och marmorera med en sked. Ställ i frysen minst 6 timmar innan servering.
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop nötterna med honung, salt och chili så att nötterna täcks ordentligt. Lägg ut nötterna på en plåt och rosta några minuter i ugnen till fin färg – det går fort!
Servera glassen i skål eller ett härligt rån – toppad med nötterna och honung – kanske några saltflingor för att ytterligare förstärka smakerna.