Glass på fikon och chèvre toppad med honung och chilirostade nötter

Ni vet de där som brukar säga att de inte gillar söta saker eller efterrätter. Bjud dem på den här desserten! En läcker kombination av sött, salt, syrligt och hett. En smakexplosion som både överraskar och piggar upp. Servera med det söta vinet Château La Rame som bäddar in smakerna på ett perfekt sätt.

Läs mer om vinet här

Ingredienser

  • 5 dl

    vispgrädde

  • 200 gram

    chèvre

  • 1 st

    vaniljstång

  • 300 gram

    kondenserad mjölk

  • 5 st

    färska fikon

  • 1/2 dl

    flytande honung

  • 2 1/2 dl

    nötter (välj mellan hasselnöt, pistage eller solrosfrön för nötfritt)

  • 2 msk

    flytande honung

  • 1 nypa

    chili esplette

  • 1 nypa

    flingsalt

Gör så här

Skär ner fikonen och koka upp med honung, koka ihop ett par minuter och låt sedan svalna.

Koka upp grädden med vaniljstången, ta av från värmen och skrapa ur vaniljstången ordentligt. Ta bort ytan med mögel från chèvreosten och smula ner den i den varma grädden. Rör runt till osten smält. Låt grädden svalna helt och vispa sedan upp den så den blir luftig. Vänd ner den kondenserade mjölken i grädden. Häll glassmeten i en passande form (t.ex. en limpform), ringla i fikonkompotten och marmorera med en sked. Ställ i frysen minst 6 timmar innan servering.

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop nötterna med honung, salt och chili så att nötterna täcks ordentligt. Lägg ut nötterna på en plåt och rosta några minuter i ugnen till fin färg – det går fort!

Servera glassen i skål eller ett härligt rån – toppad med nötterna och honung – kanske några saltflingor för att ytterligare förstärka smakerna.