Receptet skapat av Matlagerskan

Fish and chips med dillmajo

Här är ett smakrikt och lättlagat recept på klassiska rätten fish and chips, friterad fisk när det är som bäst! Som förövrigt passar utmärkt med champagne, syran i vinet lättar upp det friterade och brödigheten i bubblet möter en krispiga frisken helt perfekt.

Palmer-fish-n-chips-dill-majo-krispig-fisk-friterad-champagne-vår-sommar-mat-recept

Ingredienser

  • 600 g

    torsk eller kolja

  • salt

  • 1,5 dl

    vetemjöl

  • Frityrsmet
  • 3 dl

    vetemjöl

  • 1 msk

    majsstärkelse

  • 2 tsk

    bakpulver

  • 2,5 dl

    ljus öl

  • 1 msk

    citronjuice

  • 0,5 tsk

    salt

  • 3

    bakpotatisar

  • 2 msk

    majsstärkelse

  • 2 msk

    olja

  • salt och peppar

  • 3 dl

    majonnäs – gärna hemgjord

  • 1 knippe

    dill

  • 2 msk

    olja

  • salt

Gör så här

Rör samman de torra ingredienserna till frityrsmeten – tillsätt hälften av ölet och rör till en jämn smet innan resterande öl och citron tillsätts. Salta och rör smeten helt jämn – låt sedan stå ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen i stavar – lägg på en plåt och blanda runt med majsstärkelse och salt – ringla över olja och tillaga sedan i ugnen tills de är gyllne och krispiga – ca 30 min.

Dela fisken i lagom stora bitar och salta. Hetta upp oljan till 160 grader – håll alltid kolla på temperaturen med en termometer och ha alltid ett lock nära till hands. Rulla fiskbitarna i vetemjöl och doppa sedan i frityrsmeten. Lägg ner några i taget försiktigt i oljan och fritera ca 5 minuter till de är gyllne. Låt rinna av på hushållspapper och salta lite. Servera den krispiga friterade fisken med potatis och majo samt citron att pressa över.