Receptet skapat av Matlagerskan

Färska räkor med aioli och vispad vitost

Saftiga räkor med en krämig aioli, vispad vitost och ett snabbt bröd med havssalt och olivolja som fulländar upplevelsen.

Färska räkor med aioli, vispad vitost med dill och citron, brynt smör med yuzu och miso och bröd med havssalt och olivolja

Ingredienser

  • 1 kg

    färska räkor

  • Bröd:
  • 25 g

    jäst

  • 4 dl

    vatten, ljummet

  • 0,75 dl

    olivolja

  • 1 msk

    honung

  • 0,5 tsk

    salt

  • 5,5 dl

    vetemjöl

  • 2

    tunt skivade vitlöksklyftor

  • Olivolja

  • Flingsalt

  • Aioli:
  • 1

    riven vitlöksklyfta

  • 1,5 tsk

    dijonsenap

  • 1 tsk

    vitvinsvinäger

  • 1 nypa

    salt

  • 1

    ägg

  • 2 dl

    neutral olja

  • Vispad vitost:
  • 150 g

    vitost

  • 150 g

    färskost

  • 2 msk

    grekisk yoghurt

  • Salt och peppar

  • 1 knippe

    dill

  • 0,5

    citron, zest o juice

  • 1 dl

    olivolja

  • Brynt smör:
  • 100 g

    smör

  • 1 msk

    miso

  • 1,5 msk

    yuzy juice (alt. citron)

  • 1 nypa

    salt

Gör så här

Bröd:

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut i ljumna vattnet. Tillsätt olivolja, honung, salt och ungefär hälften av mjölet. Knåda degen för hand eller i en maskin, addera mer mjöl successivt. Arbeta degen i 5 min i maskin eller 10 minuter för hand.
  2. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek, det tar ungefär 40 min.
  3. Sätt ugnen på 220 grader.
  4. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, ca 2 cm tjockt.
  5. Låt jäsa ca 30 min till.
  6. Tryck ner vitlöksskivorna i degen, ringla på rikligt med olivolja och strö över flingsalt
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.

Aioli:

  1. Se till att alla ingredienser till aiolin får ligga framme och bli rumstempererade.
  2. Riv vitlöken och lägg i en skål tillsammans med övriga ingredienser.
  3. Använd en stavmixer och mixa först kraftigt i botten, flytta sedan mixern långsamt uppåt tills allt blandats till en tjock och fin aioli.

Vispad viltost:

  1. Smula vitosten i en skål, tillsätt färskost och yoghurt, vispa sedan lent och fluffigt med elvisp. Smaka av med salt och peppar.
  2. I en annan skål, mixa dill, citron, olivolja och lite salt till en jämn olja.
  3. Lägg upp ostkrämen på ett fatt och ringla på oljan.

Brynt smör:

  1. Bryn smöret, rör sedan ner miso och yuzu. Smaka av med lite salt.

Servera räkorna med de härliga dippsåserna och det varma brödet.