Eldad pilgrimsmussla på misosmörad mandelpotatispure med hummerskum -toppad med pistage och sumac
Imponera på gästerna eller familjen med ett recept fyllt med smak!
Imponera på gästerna eller familjen med ett recept fyllt med smak!
En lyxig rätt behöver ett lyxigt vin! Chardonnay när det är som bäst, fyllt med mogen gulfruktighet, krämig textur, lätt rostade toner från ekfaten och en torr mineralisk finish.
Till Systembolaget0,5 kg
mandelpotatis – skalad
1 tsk
miso
50 g
smör (brynt med miso och avsvalnat)
0,5 dl
grädde
1
äggula
0,75 dl
fint riven vällagrad parmesan
salt
1,5 dl
hummerfond
1 dl
grädde
1–2 msk
mjölk
Ev. lite salt
4 stora eller 8 små
pilgrimsmusslor
1 dl
grovt hackade pistagenötter
Sumak
Ört eller microgrönt
Gör så här:
Koka potatisen mjuk och mosa med elvisp, blanda ner äggulan, grädden och misosmöret. Rör/vispa försiktigt till en slät puré. Rör ner parmesan och smaka av.
Värm upp fonden och tillsätt grädden och låt koka upp – smaka av med salt och låt stå på låg värme fram till servering. Tillsätt mjölken och mixa till ett fint skum – tillsätt ev. lite extra mjölk om det är svårt att få till skummet – såsen får inte vara för varm vid detta moment – se till att purén har ordentligt med värme i stället.
Stek pilgrimsmusslorna i en mycket het panna eller bränn av dem med brännare. Salta dem.
Lägg upp purén i botten – toppa med pilgrimsmusslor och hummerskum. Toppa anrättningen med hackade pistagenötter, sumak och något grönt t.ex. ärtskott. Servera genast!