Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan
Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan
0,5 kg
mandelpotatis – skalad
1 tsk
miso
50 g
smör (brynt med miso och avsvalnat)
0,5 dl
grädde
1
äggula
0,75 dl
fint riven vällagrad parmesan
salt
1,5 dl
hummerfond
1 dl
grädde
1–2 msk
mjölk
Ev. lite salt
4 stora eller 8 små
pilgrimsmusslor
1 dl
grovt hackade pistagenötter
Sumak
Ört eller microgrönt
Gör så här:
Koka potatisen mjuk och mosa med elvisp, blanda ner äggulan, grädden och misosmöret. Rör/vispa försiktigt till en slät puré. Rör ner parmesan och smaka av.
Värm upp fonden och tillsätt grädden och låt koka upp – smaka av med salt och låt stå på låg värme fram till servering. Tillsätt mjölken och mixa till ett fint skum – tillsätt ev. lite extra mjölk om det är svårt att få till skummet – såsen får inte vara för varm vid detta moment – se till att purén har ordentligt med värme i stället.
Stek pilgrimsmusslorna i en mycket het panna eller bränn av dem med brännare. Salta dem.
Lägg upp purén i botten – toppa med pilgrimsmusslor och hummerskum. Toppa anrättningen med hackade pistagenötter, sumak och något grönt t.ex. ärtskott. Servera genast!