Eldad pilgrimsmussla på misosmörad mandelpotatispure med hummerskum -toppad med pistage och sumac

Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan

Eldad pilgrimsmussla på misosmörad mandelpotatispure med hummerskum -toppad med pistage och sumac

Ingredienser

  • Mandelpotatispuré:
  • 0,5 kg

    mandelpotatis – skalad

  • 1 tsk

    miso

  • 50 g

    smör (brynt med miso och avsvalnat)

  • 0,5 dl

    grädde

  • 1

    äggula

  • 0,75 dl

    fint riven vällagrad parmesan

  • salt

  • Hummerskum:
  • 1,5 dl

    hummerfond

  • 1 dl

    grädde

  • 1–2 msk

    mjölk

  • Ev. lite salt

  • 4 stora eller 8 små

    pilgrimsmusslor

  • 1 dl

    grovt hackade pistagenötter

  • Sumak

  • Ört eller microgrönt

Gör så här

Gör så här:

Koka potatisen mjuk och mosa med elvisp, blanda ner äggulan, grädden och misosmöret. Rör/vispa försiktigt till en slät puré. Rör ner parmesan och smaka av.

Värm upp fonden och tillsätt grädden och låt koka upp – smaka av med salt och låt stå på låg värme fram till servering. Tillsätt mjölken och mixa till ett fint skum – tillsätt ev. lite extra mjölk om det är svårt att få till skummet – såsen får inte vara för varm vid detta moment – se till att purén har ordentligt med värme i stället.

Stek pilgrimsmusslorna i en mycket het panna eller bränn av dem med brännare. Salta dem.

Lägg upp purén i botten – toppa med pilgrimsmusslor och hummerskum. Toppa anrättningen med hackade pistagenötter, sumak och något grönt t.ex. ärtskott. Servera genast!