Crudo på lax med picklad gulbeta, kapris, lök, dill och srirachamajonnäs

Här är ett recept på en festlig lax servering som är enkel att förbereda. Tallriken kommer att vara fylld med smaker, allt från laxens umami till sötman i gulbetorna till hettan i majonnäsen. Därför rekommenderar vi att du matchar rätten med champagne. 

crudo-lax-srirachamajonnäs-palmer-champagne-provinum

Ingredienser

  • 120 g

    Salma eller fröyalax eller annan bra lax som kan serveras rå

  • 1 stor

    gulbeta

  • 1 dl

    socker

  • 1 dl

    äppelcidervinäger

  • 3 dl

    vatten

  • ½

    rödlök

  • dill

  • kapris

  • Srirachamajonnäs
  • 2

    äggulor

  • 2 tsk

    dijonsenap

  • 1 msk

    vitvinvinäger

  • 2,5 dl

    matolja

  • salt

  • rökt paprikapulver

  • Sriracha

  • socker

Gör så här

4-6 personer

Laxen

Skär laxen i tunna skivor och lägg i kylen så länge.

Picklade gulbetor

Skala och mandolina gulbeta i tunna skivor så att du kan vika dem utan att de bryts.

Koka upp pickellaget, 1 del socker, 1 del äppelcidervinäger 3 delar vatten

Lägg gulbetorna i laget och ställ dem i kylen, desto längre de ligger i laget desto mer färg tappar de.

Srirachamajonnäs

Lägg äggulor, senap, vinäger, salt, peppar och socker i en skål. Blanda ihop allt med en mixerstav, elvisp eller för hand med en ballongvisp om du är Old shcool.

Tillsätt oljan droppvis och vispa samtidigt. 

Smaka upp med Srirachasås och rökt paprikapulver

Låt gärna majonnäsen få stå en stund innan servering, så den sätter sig.

Om du vill göra extra fin servering kan du sedan lägga majonnäsen på spritspåse.

Servering

Välj en riktigt fin tallrik och lägg ut laxbitar i ett snyggt mönster.

Droppa olivolja och citronsaft över laxen och salta och peppra.

Vik gulbetor i fina former och placera ut över tallriken.

Spritsa Srirachamajonnäs runt om på tallriken och bredvid laxbitarna.

På med kapris, rödlök och toppa med dill.

Servera med ett glas Palmer & Co La Réserve och njut.