Sierra de Toloño

Om producenten

Vingården Sierra de Toloño ligger på en magisk plats, skyddad mot de kalla vindarna från norr av det stora kalkstensberget Sierra de Toloño. Här i Rioja Alavesa, mellan byarna Labastida och Rivas de Tereso, bland ekträd och snår, ligger vingården som uppfyller en dröm: att skapa ett vin med den unika karaktären av just det här hörnet av La Rioja – ren och fräsch.

Sierra de Toloño grundades 2012 och producerar både röda och vita viner. 2019 utsågs vinmakaren och grundaren Sandra Bravo till Best young winemaker av Tim Atkins. I den kalkstensrika jorden på 650 meters höjd får Sierra de Toloños vin sin fräscha karaktär. Här finns klar luft, styrka och hälsa. Solens strålar koncentreras mot södersluttningarna och en aning av Atlanten ger frisk luft även de varmaste dagarna. Druvorna Tempranillo och Viura får här sin unika smak, både nyansrik men samtidigt med hög energi och fokus. Höjden, klimatet och mikroklimatet gör att druvorna får mogna långsamt, vilket låter dem behålla sin naturliga syra och ackumulera socker gradvis och balanserat.

Med den första kylan i oktober skördas druvorna för hand. Druvorna ligger sedan i små tankar och fermenteras. Vissa av vinerna lagras sedan på ekfat och andra i stora amforor. Allt för att ursprunget ska speglas i vinerna.

Sierra de Toloño