Poggiotondo

Om producenten

Alberto Antonini är mannen som vill verka utan att synas. Han är relativt okänd för många trots att han av Decanter, klassas som en av världens topp fem bästa vinmakare. Det viktigaste för honom är att inte göra avtryck på vinet. Många av världens mest kända vinmakare har en egen stil som präglar vinet oavsett ursprung. Om detta upplevs i de viner som Alberto arbetar med har han misslyckats säger han. Hans fokus ligger på att spegla ursprung utan att ekfat med rostning ska påverka toppvinerna. Genom att undvika ekens påverkan uppvisar hans viner ursprungskaraktär. Vinerna har en fantastisk energi, renhet och fokus.

Hans egen vingård Poggiotondo ligger i norra Chianti, 45 min rakt österut från Pisa. Här arbetar han helt biodynamiskt. Endast vildjäst används och jäsningen sker på 500 liters ekfat som rackas. Lagring sker på 16 hl orostade ekliggare.

Vingården Vigna delle Conchiglie är helt fylld med stora snäckskal. Här har stort arbete lagts ned på att analysera jordmånen även längre ned i marken för att rätt stockar planteras.

Poggiotondo

  • Via Torribina 83, 50050 Cerreto Guidi, Florens, Italien
  • 50050 - Toscana - Italien
poggiotondowines.com/