Massolino

Om producenten

Massolino-familjen är idag synonymt med Serralunga d’Alba där resan startade redan 1896 då Giovanni Massolino grundade vingården. Giovanni var en driftig man och var bland annat drivande till att få strömförsörjning till byn. Den första vinkällaren byggdes av Giuseppe som var son till Giovanni. Tillsammans med sin syster Angela utvidgade de egendomen med de bästa markerna och 1934 var Giuseppe en av grundarna av konsortiet i Barolo och Barbaresco. Giuseppe fick senare sex barn.

Tre av dem, Giovanni, Camilla och Renato följde i sin fars fotspår och utvidgade egendomen med att införskaffade på 80-talet de idag ansedda som Massolinos bästa vingårdar i Serralunga d’Alba. Nämligen Margheria, Parafada och Vigna Rionda, varav den sista är den mest historiskt kända och står bakom Masoslinos Riserva-vin. 2007 införskaffades vingården Parussi som tillhör grannområdet Castiglone Faletto. Massolino gör vin med passion och tydligt ursprungsfokus och årgångsspegling.

Massolino arbetar väldigt traditionellt i vinkällaren och barolovinerna vinifieras på stora slavonska ekfat och hyllas konstant av världens främsta vinkritiker där ibland nu Vigna Rionda Riserva 2015 som belönats med 98 poäng av det brittiska vinmagasinet Decanter.

Utöver nebbiolo odlar Massolino och producerar viner på druvorna  dolcetto, barbera, chardonnay och moscato.

 

Massolino

  • Az. Agr. Vigna Rionda di Massolino F.lli, Piazza Maria Cappellano, 8, 12050 Serralunga d'Alba, CN, Italy
  • 12050 - Piemonte - Italien
https://www.massolino.it/