Kloster Eberbach vingårdens historia går tillbaka lika långt som kulturmonumentets historia: Även för de franska munkarna som bosatte sig i Rheingau i början av 1100-talet. Det som ursprungligen var avsett för klostrets egna bruk utvecklades snart till en eftertraktad handelsvara, som säkrade klostrets framtid och välstånd.
Vingårdarna är vackert belägna i de branta sydsluttningarna ner mot floden Rhen, ett område som är känt för att kunna producera några av världens bästa rieslingviner. Trots att Rheingau bara omfattar 3 % av den totala tyska vinodlingsarealen måste det betraktas som den historiskt mest betydelsefulla regionen i landet. Sägnen gör gällande att Karl den Store (742-814) anlade områdets första vingårdar och år 1136 anlände cisterciensermunkar utskickade från moderklostret i Bourgogne och byggde upp Kloster Eberbach. Det finns även en svensk anknytning då munkarna 1631 flyr det 30-åriga kriget och svenska trupper under Axel Oxenstierna bor i klostret.
Vingårdarna sträcker sig över nästan 230 hektar där man producerar hållbara viner. Hållbarhet genomgår filosofin hos Kloster Eberbach, allt från arbetet i vingården till buteljeringen och arbetet i vineriet.