Domaine Michel Gros

Om producenten

Familjen Gros har en lång historia av vinodling och vinmakning i Bourgogne. Det började redan 1830 när Alphonse GROS gifte sig med Miss Latour och bosatte sig i Vosne-Romanée . 30 år  senare köpte han vingården Clos de Réas som idag fortfarande ägs till 100% av Michel Gros. Efter Alphonse Gros tog hans son Louis-Gustave Gros över och utökade domänen med två hektar vingårdar i den berömda Grand Cru-klassade vingården Richebourg som idag delats upp i familjen vid generationsskiften. Vid tiden var han först i Bourgogne med att buteljera och sälja sina viner direkt till konsument, vinerna buteljerades under namnet Gros-Genaud, Genaud är fruns efternamn.

Investerandet i nya vingårdar fortsatte med sonen Jules som införskaffade vingårdslotter i Grand Cru-klassade Clos de Vougeot och Grand Cru-klassade Grands Echezeaux och Echezeaux som även dem splittrats ner längs generationerna i Gros familjen. Vi är nu framme på 1920-talet. Jules son Louis Gros gick bort alldeles för tidigt och hans fyra barn som valde att dela upp domänen till Gros Frère et Soeur och Gros Père & Fils.

Gros Père & Fils som ägdes av bröderna Jean och Francois delades mellan dem och Jean fick behålla bland annat vingården Clos de Reas i Vosne-Romanée samt 0,5 hektar i Grand Cru-klassade Richebourg.  Jean valde därefter att utöka sina vingårdar och investerade i vingårdslotter i Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges och Clos Vougeot. Just den sistnämnda vingårdslotten i Grand Cru-klassade Clos de Vougeot köpte han i present till sin son Michel. 1995 drog sig Jean tillbaka och delade upp domänen mellan sina barn Michel (Domaine Michel Gros), Anne-Francoise (A.F. Gros, senare Anne Gros) och Bernard som sedan tidigare varit en del av Gros Frère et Soeur.

I arvet från fadern fick Michel Clos de Réas vingården samt vingårdslotter i Nuits-Saint-Georges och Vosne-Romanée samt har därefter utvecklat egendomen med fler vingårdslotter i Vosne-Romanée, Morey Saint Denis och Chambolle-Musigny. Egendomen drivs idag av Michel tillsammans med sin son Pierre Gros som kommer vara nästa i familjen Gros att förvalta vingårdarna.

Domaine Michel Gros

  • 7 Rue des Communes, 21700 Vosne-Romanée, Frankrike
  • 21700 - Bourgogne-Franche-Comté - Frankrike