Damascene Vineyards

Om producenten

Damascene är ett samarbete mellan David Curl, som tidigare var ägare till Chateau Gaby i Canon-Fronsac, och vinmakaren Jean Smit där de förenades i sin passion och strävan efter perfektion och viljan att bevara naturen genom hållbart jordbruk.

Tanken bakom Damascene är att uppleva ett ”Damascene-ögonblick” – ett tillfälle som förändrar ens åsikt eller medvetande i livet. Sådana ögonblick sker för alla på olika platser eller genom olika erfarenheter. Deras vision är att utforska de sydafrikanska vinområdena i sin helhet för att hitta dessa exceptionella platser, där vi alla kan förstå storheten i dessa små, men högt ansedda vinodlingar.

Vinmakaren Jean Smit har under de nästan 20 åren haft en övertygelse att vinet ska förmedla historien om sitt ursprung. Han har arbetat tillsammans med sydafrikanska vinmakarlegender som Adi Badenhorst i Rustenberg och Boekenhoutskloof som chefvinmakare.

Jean har rest världen runt för inspiration och samlat in kunskap om framställning av Pinot Noir, Chardonnay och Riesling i ”nya världen” där han besökt och arbetat i Marlborough och Russian River Valley. Dessutom har han arbetat hos den burgundiskt utbildade vinmakaren Stéphane Ogier (Domaine M&S Ogier) i Côte Rotie. Med all sin erfarenhet från vinvärldens alla hörn så har han nu tagit sig ann uppgiften att skapa en Pinot noir från Elgin som är en berättelse i sig själv om sitt ursprung.