Viner från Verget i tillfälligt sortiment

2 apr. 2024

Lanseras i tillfälligt sortiment på Systembolaget 5 april

 

Mâcon-Charnay Clos Saint-Pierre 2022

Ett vin som präglas av koncentration och fräschör. Druvorna i vingården Les Clos Saint Pierre kännetecknas av sin sydliga exponering som ger druvorna optimal mognad. Vinet bjuder på gul tropisk frukt, som aprikos och persika, tillsammans med friska toner av gråpäron. Innesluts i en fin polerad tanninskrud och finstämda rostade toner.

nr 92618, 299 kr, 1080 flaskor

 

Saint Veran Lieu(Inter)Dit  Verget, 2021

Saint Veran Lieu(Inter)Dit 2021

Från den knepiga årgången 2021 med ett imponerande resultat. Vinet bjuder på ett tydlig kryddig aromatik och rostat bröd. I munnen fyller vinet upp och bjuder på rik koncentration (trots årgången) av tropisk frukt, rostat bröd och mineraler. Ett avslut som präglas av mineraler, friska citrusfrukter och rostade mandeltoner.

nr 92650, 439 kr, 420 flaskor

 

Historien bakom vinerna

 

Belgaren Jean-Marie Guffens-Heynen och hans fru Maine producerade sitt första vin i Mâconnais-byn Pierreclos 1980. Den lilla egendomen fungerar idag som en experimentverkstad för Guffens-Heynens andra vinäventyr. Efter fem år som vinmäklare startade Jean-Marie sitt eget négocianthus Verget 1990. Han letade i hela Bourgogne efter de bästa druvorna och skrev kontrakt med små kvalitetsmedvetna odlare som han kunde lita på. Han har tagit över de brantaste odlingarna där odlarna tyckte det var tungt att arbeta och skörda. Vingårdar med absolut toppkvalitet. Druvorna måste vara handplockade och av samma höga kvalité som hans egna viner. Efter skörd körs de till Verget där alla viner framställs, lagras och buteljeras.

Fokus ligger på varsam behandling av frukten och de unga vinerna, jäsning på fat samt lagring på jästfällningen. Resultatet är distinkt friska och fruktiga viner med extraktrikedom och tydlig terroir.

 

Fler viner från producenten