Vi välkomnar Sandrone

13 jan. 2023

Berättelsen om Sandrone är en berättelse om en dröm. Luciano Sandrone växte upp med en önskan att en dag bli vinmakare. Som vuxen började han arbeta i källaren hos Giacomo Borgogno och sedan som ansvarig vinmakare hos Marchesi di Barolo. Han sparade varenda lire han kunde för att efter några år köpa sin allra första hektar vinrankor på sluttningen Cannubi, närmare bestämt i subregionen Cannubi Boschis.

Den unika stil som kännetecknar Sandrones viner har gjort Luciano Sandrone legendarisk. Minutiös hantering av vingårdarna och väldigt låga skördeuttag, kortare maceration än de mest traditionella i Barolo och användandet av franska tonneaux har gett viner med hög elegans och koncentration, perfekt balans, lång lagringspotential och framförallt med en tydlig identitet.

”Vi är väldigt glada över att få ytterligare en topproducent från Piemonte till Provinum. Sandrone är en av de mest namnkunniga producenterna i Barolo med spännande och uttrycksfulla viner. Tillsammans med Massolino och Virna Borgogno som redan finns i Provinumfamiljen så visar Sandrone tydligt hur olika terroir och nyanser kan uppträda i denna region.” -Elisabeth Engelsen Ellqvist, vd och grundare av Provinum

”Vinrankan är per definition naturlig och vår filosofi har alltid varit väldigt jordnära och respektfull. I vingårdarna premieras naturliga insatser före kemiska.”-Luciano Sandrone

Det var år 1977 som Luciano köpte sin första hektar och sedan dess har Sandrone vuxit till ungefär 30 hektar. De är och förblir ett boutique-vineri som drivs av familjen Sandrone där hantverk, kvalitet och mästerliga röda viner är ledorden. Sandrone odlar exklusivt de tre blå druvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto.

Luciano, som tyvärr nyligen gått bort, involverade tidigt sin yngre bror Luca i vinproduktionen. Sida vid sida har de arbetat i vingården och vineriet och skapat det som Sandrone är idag. Bröderna har tillsammans med det team som varit med under lång tid producerat viner i världsklass. Sedan mitten av 1990-talet är Lucianos dotter Barbara ansvarig för driften av företaget, hon har rest världen runt för att visa upp Sandrones viner. Nu gör även den tredje generationen sig redo att ansluta, Barbaras dotter Alessia har precis avslutat sin oenolog-examen. Hon är starkt engagerad i vingårdarna och vinmakningen och är nu den som går sida vid sida med Luca. Tillsammans skapar familjen ikoniska viner med ett långt liv framför sig och de står redo att förvalta arvet från Luciano även i framtiden.