Har du också hört talas om vermentino? Just nu är druvan på allas läppar. Och det finns många anledningar till att vermentino är på uppgång och en druva att räkna med i framtiden. Dels är vermentino känd för sin motståndskraft mot till exempel torka och höga temperaturer vilket gör den mer redo för klimatförändringar. Dels har druvans karaktär många av de egenskaper som konsumenter söker; frisk syra, aromatiska inslag och citrustoner.
Vermentino odlas främst i Nordvästra Italien, södra Frankrike, öarna Korsika och Sardinien i vindistrikt som Piemonte, Toscana, Ligurien, Sardinien (DOCG Vermentino di Gallura). Den trivs oftast bäst nära havet. Vår producent Poggiotondo gör en förstklassig vermentino från just Toscana.
Poggiotondo ligger i den västra delen av Chianti-appellationen, mellan Florens och Pisa, nära byn Vinci, där geniet Leonardo föddes. Alberto och Alessandra Antonini har sedan länge arbetat ekologiskt och nära naturen. Deras mål är att ge en ren och autentisk vinupplevelse med fokus på ursprunget.
Nyfiken på att testa en vermentino? Poggiotono Vermentino delle Conchiglie, Toscana 2024, nr 20149, 129 kr finns på Systembolaget
Vingården där vermentino-druvorna växer är belägen ungefär 100 meter över havet. Den här delen av landskapet var tidigare havsbotten och därför finns det gott om fossiler i jorden. I denna västra del av Chianti är klimatet torrt och milt. Skörden sker tidigt på morgonen när det är som svalast för att behålla fräschör i druvorna. Druvorna skördades för hand under andra veckan av september i små korgar.
Efter skörden pressas de hela klasarna varsamt med en pneumatisk press. Jäsningen sker vid låg temperatur i cementtankar utan malolaktisk jäsning. Alberto väljer cementtankar för både jäsning och lagring av vinet. De använder olika storlekar av cementtankar bland annat tulpanformade 72 hektoliterstankar. Tankarna är omålad på insidan vilket skapar förutsättningar för mikro-oxidation. Efter jäsningen vilar vinet tillsammans med jästfällningen i samma tankar under några månader.
Drick som aperitif eller matcha med sommarens sallader, skaldjur, plock eller en klassisk ceasar.