Sancerre rosé med stor dos terroir

29 maj 2023

Producenten bakom vår populära Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux lanserar för andra året i rad en tillfällig listning från grannbyn Sancerre. Fournier Père et Fils Les Belles Vignes Sancerre Rosé lanseras den 26 maj.

Sancerre är mest känt för sina vita viner på sauvignon blanc men även druvan pinot noir trivs otroligtbra i den kalkrika jorden. Här längs Loireflodens sluttning växer druvorna i en jordmån som består av Kimmeridigan kalksten, lik den i Chablis och Champagne. I Sancerre har den fått namnet Terres Blanches- vit jord, för att marken under torra och varma sommardagar blir vit. Les Belles Vignes består av 100% pinot noir som vuxit på rankor som är mellan 10 och 30 år. Druvorna skördas tidigt på morgonen när det fortfarande är svalt för att bevara fräschör i musten. De pressas varsamt och hålls hela tiden under kontrollerad temperatur. Det här är ett rosévin som väldigt väl visar upp sitt ursprung med tydliga toner av röda bär från druvan och den klassiska mineralitet från Sancerre. Helt klart en sofistikerad rosé!

Paul Fournier startade sin verksamhet 1950. 20 år senare tog två av sönerna, Claude och Jacques, facklan vidare och utvecklade vingården med lika stor kärlek. Under tidigt 90-tal hade Fournier Père et Fils över 60 hektar i de mest kända appellationerna: Sancerre, Pouilly-Fumé och Menetou-Salon. I familjen ingår nu även domänerna Saint Romble i Sancerre, Les Berthiers och Domaine Paul Corneau i Pouilly Fumé. Vingården drivs idag av ett passionerat team, kända för sin professionalitet och specialistkunskap inom sauvignon blanc och pinot noir.

 

FOURNIER SANCERRE ROSÉ ”LES BELLES VIGNES” 2021
6000 FLASKOR LANSERAS 26 MAJ NR 93760, 169 KR