Pais från vildvuxna vinrankor

23 feb. 2023

País är synonym med den nya vinvågen i Chile. Druvan kommer ursprungligen från Kanarieöarna och kom till Chile på 1500-talet med spanjorerna. Den växer fritt och kräver väldigt lite skötsel. I Maule finns vinstockar som är mer än 200 år gamla, som utan bevattning stått emot sjukdomar och torka genom alla år.

Druvorna handskördas med hjälp av stegar från de höga vildvuxna rankorna. Jäsning av juicen sker med inhemsk jäst på stora betongtankar (5000 liter) där vinet även får vila i åtta månader före buteljering utan klarering och filtrering. Bouchon bedriver ”dry farming” vilket betyder att vingården endast får tillgång till det vatten som kommer med regn eller smältvatten från Anderna.

Allt började i slutet av 1800-talet, när en äventyrslysten Emile Bouchon reser från sitt hem bland små vingårdar i Saint Emilion i Bordeaux till Chile för ett jobb som vinmakare. Idag, 130 år och fyra generationer senare är det barnbarnet Julio Bouchon S, tillsammans med sina barn som fortsätter vinmakartraditionerna. Julio, som studerat enologi i både Chile och Bordeaux, förälskade sig i Maules granitrika jordar och 1977 köpte han egendomen Mingre State, med gamla rankor och ett vineri från tidigt 1900-tal, belägen i Maule Valleys inland.

24 FEBRUARI, BOUCHON PAIS SALVAJE 2021, NR 9281401, 189 KR, 2 400 FLASKOR

Till lanseringen på Systembolaget