Pais från 100-åriga vinrankor i södra Chile

6 sep. 2023

2023-09-06

I skuggan av Chiles volymviner har glest planterade bush vines vuxit i södra delen av landet under hundratals år helt utan bevattning. Dessa nästintill bortglömda vinrankor har återupptäckts på senare år och varit en stor del i den rörelse mot mer terroirdrivna viner som nu sätter Chiles viner på kartan på ett helt nytt sätt.

Druvorna till Bouchons País Viejo växer på oympade vinstockar som är över 100 år gamla. Vinrankorna växer fritt och helt utan uppbindning. Ibland klättrar de så högt att de växer vilt bland trädkronorna. För att komma åt druvorna vid skörd används stegar för att nå. Jordmånen bär på arv från de kustnära bergen präglad av granit och kvarts och druvorna odlas genom”dry farming” i Secano Interior i Maule Valley. Efter skörd vinifieras musten i betongtankar där druvorna får macerera och jäsa under två veckor.

País Viejo är ett vin som verkligen visar druvans sanna potential med en frisk och bärig, nästintill juicig frukt tillsammans med örter, mineraler och polerade greppiga tanniner. I avslutet domineras upplevelsen av mogna körsbär och mineraler.

Bouchon Family Wines historia sträcker sig tillbaka till 1887 då Emile Bouchon bestämde sig för att gå ombord ett skepp som skulle ta honom till Chile. Bakom sig lämnade han Saint-Émilion och den trygga familjens vinodlingar för att ge sig ut på ett äventyr som skulle lägga grunden för flera kommande generationer. När Emile kom till Chile fick han snabbt ett jobb som assisterande vinmakare och karriären fortsatte med arbete hos andra i några år innan han etablerade ett eget vineri i Colchagua. Det är nu fjärde generationens vinmakare som passionerat odlar och producerar vin, både på klassiska franska druvsorter men också på inhemska sorter som País.

BOUCHON PAÍS VIEJO 2022, NYHET 1 SEPTEMBER, NR 3024, 139 KR

Till Systembolaget