Nyhet i Systembolagets fasta sortiment 1 juni

29 maj 2024

Stellenbosch-Syrah från ikoniska Lady May

Tänk dig att du är 78 år och äger ett av Bordeauxs mest prestigefyllda slott som gått i arv i din familj i flera generationer. Du har haft en lång och framgångsrik karriär inom vinbranschen med en mängd olika utmärkelser och toppårgångar bakom dig. Det börjar bli dags att trappa ner… eller?

May de Lencquesaing hade allt det där och bestämde sig ändå för att sälja sitt slott Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande och starta om från ruta ett på andra sidan jorden i Stellenbosch, Sydafrika. Efter flera års sökande efter den perfekta platsen att slå sig ner hittade May egendomen Glenelly som då var en fruktfarm. Hon köpte gården som ligger vid Simonsbergets fot och planterade vingårdar.

Glenelly-May-de-Lencquesaing

May de Lencquesaing

Vid sidan av vingårdarna investerade May i ett modernt vineri som är nedsänkt i ett tidigare stenbrott för att skapa de bästa förutsättningarna för ett svalt inomhusklimat. På så sätt utsätts byggnaden enbart för den milda morgonsolen och är skyddad från eftermiddagens tuffare hetta. Lady May är nu 99 år med en svårslagen erfarenhet. Redan vid 10 års ålder var hon en skicklig vinprovare då hennes föräldrar tidigt lärde henne konsten att prova vin. May är en legend och en ikon för Sydafrikas vinutveckling.

Glenelly är producenten bakom Lady May som tidigare lanserats i tillfälligt sortiment och med deras Glass Collection Syrah flirtar de med det franska arvet och lyfter samtidigt fram Stellenboschs unika terroir.

Glenelly-estate-logo-provinum

På noshörningen som är en symbol för Sydafrika rider en elegant och stark kvinna, precis som Lady May själv och hennes balansakt med glaset påvisar deras eviga strävan efter balans i vinerna.

Glenelly Syrah Glass Collection 2022

Syrah-druvorna skördas för hand och selekteras först i vingården och en andra gång i vineriet. Delvis hela klasar, delvis avstjälkade druvor får jäsa på ståltankar, där jäsningen startar naturligt. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och lagring sker sedan på noggrant utvalda använda franska ekfat under 12 månader före lätt filtrering och buteljering.

Glass Collection Syrah har en underbar klar färg med djupa lila undertoner. Kryddiga aromer av rosenblad stöds av ren röd bärfrukt. Den medelfylliga, harmoniska smaken erbjuder finkorniga tanniner och en liten touch av vitpeppar och kryddnejlika.

Glasflaskorna väger enbart 410 gram och är hållbart tillverkade lokalt i Stellenbosch av Ardagh, ett glasbruk som har sina rötter i Västergötland.

Lanseras i Systembolagets fasta sortiment den 1 juni, 149 kr, nr 2473