Ny makalös årgång av Zenatos Valpolicella

26 maj 2022

Nu lanseras 2019 av Zenatos klassiska Valpolicella Superiore, en årgång som verkligen levererar! Säsongen startade ovanligt svalt, speciellt i mars och april vilket försenade växtsäsongen något. Sedan under maj regnade det mycket i regionen vilket visade sig bli oerhört viktigt när sommarmånaderna kom, då var det nämligen väldigt varmt. Tack vare regnet i maj fanns det nämligen tillräckligt med vattenreserver i jorden för att rankorna skulle klara hettan väl. Även om sommaren var varm så gjorde den försenade blomningen på våren att skörden startade cirka en vecka senare än vanligt.

Vinet är balanserat med en stor dos fräschör och mycket röda bär, mjuka tanniner och en touch av fattoner som möter upp frukten i perfekt harmoni. Lufta det gärna en stund och servera till risotto med murklor.

Superiore betyder att druvorna skördats något senare och därmed uppnått lite mer mognad. Druvorna skördas för hand och avstjälkas innan pressning och jäser traditionsenligt med skalen i 10 dagar. Efter att jäsningen avslutats lagras vinet i 12 månader på ekfat innan det buteljeras.

Familjeföretaget grundades på 1960-talet när Sergio Zenato investerade i mark och ursprungliga vinstockar med ambitionen att skapa det bästa vinet som Valpolicella kan leverera. Idag driver hans fru Carla samt deras barn Alberto och Nadia ambitionen vidare. Zenato kan utan tvekan räknas som en av de mest betydelsefulla och inflytelserika producenterna i Veneto och framställer några av de bästa viner som regionen kan erbjuda. Viner i världsklass!